Valitse sivu

Älykäs erikoistuminen

Päijät-Hämeen älykkään erikoistumisen kärjet ovat sportti, ruoka ja juoma sekä valmistus. Kärkiä poikkileikkaa kestävyyden periaate.

Älykäs erikoistuminen perustuu ajatteluun, että kaikilla alueilla on omat vahvuutensa. Näitä tunnistamalla, hyödyntämällä ja niiden avulla erilaistumalla vahvistetaan alueen kilpailukykyä ja innovaatiopotentiaalia. Alueen älykäs erikoistuminen suuntaa strategista suunnittelua ja toimintaa. Parhaimmillaan älykäs erikoistuminen kasvattaa alueen tunnettuutta ja kiinnostavuutta kansainvälisillä foorumeilla.

Älykkään erikoistumisen tarkoituksena on edistää alueen kilpailukykyä vahvistamalla eri toimialojen, palvelujen ja teknologioiden vuorovaikutusta niin alueen sisällä kuin eri alueiden välillä. Erityisesti painotetaan alueellisen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio-osaamisen ohjaamista yritysten kasvuun ja kehittymiseen sekä uuden alueellisen yritystoiminnan luomiseen. Kaikki perustuu alueen toimijoiden yhteistyöhön.

Alueidenvälisen yhteistyön pohjana on vahva alueen sisäinen yhteistyö. Kumppanuuksien hyödyntäminen tarjoaa myös päijäthämäläisille yrityksille ja toimijoille mahdollisuuksia verkostoitua eurooppalaisten toimijoiden kanssa.

Päijät-Hämeen Älykkään erikoistumisen strategia (2022-2025)

Älykäs erikoistuminen on Euroopan unionin innovaatiopoliittinen ratkaisu alueiden kansainväliseen kilpailuun. Se perustuu ajatukselle, että kaikilla alueilla on omat elinkeinolliset vahvuutensa, joita hyödyntämällä voidaan kasvattaa alueen kilpailukykyä toimijoiden yhteistyönä. Päijät-Hämeen älykkään erikoistumisen kärjet määritellään maakuntastrategiassa, ja tämä älykkään erikoistumisen liite avaa tarkemmin siinä lyhyesti esitettyjä kärkiä. 

Päijät-Hämeen älykkään erikoistumisen strategia

Smart Specialisation Strategy in Päijät-Häme Region (2022-2025)

Smart specialisation is the European Union’s innovation policy solution for regions exposed to international competition. It is based on the idea that each region has its own economic strengths, which can be used to increase the region’s competitiveness through cooperation between actors. The spearheads for smart specialisation in Päijät-Häme Region are defined in the regional strategy, and this appendix on smart specialisation further elaborates the spearheads presented in the strategy. 

Smart Specialisation Strategy in Päijät-Häme region

Aiemman kauden kärjet ja tiekartat

Älykkään erikoistumisen strategiaa päivitetään samassa aikataulussa maakuntastrategian päivittämisen kanssa. Strategian päivitystyö on jälleen käynnissä. Aiemmat kärjet ja tiekartat eivät kaikilta osin ole enää voimassa, mutta niistä on säilynyt elementtejä nykyiseen Älykkään erikoistumisen strategiaan. Aika näyttää, miten käynnissä oleva strategiatyö päivittää jälleen ÄES-työtä Päijät-Hämeessä.

Aiemman kauden kärjet ja tiekartat

Päijät-Hämeen älykästä erikoistumista tehdään laaja-alaisessa yhteistyössä alueen toimijoiden kesken.

Työtä tehdään paitsi strategioiden tasolla myös käytännössä monin eri tavoin ja monilla eri foorumeilla. Jokaisella kärjellä on oma kärkiryhmänsä, joka edistää älykästä erikoistumista kyseisen kärjen sisällä. Lisäksi yhteistyötä tehdään myös kärkien välillä ja vuosittain kokoonnutaan yhteen jakamaan tilannekuvaa ja suunnittelemaan tulevaa. 

Päijät-Hämeen älykästä erikoistumista kehitetään parhaillaan myös ÄES-Inno -hankkeessa (EAKR), joka päättyy vuoden 2024 loppuun mennessä. Hankkeessa tullaan tuottamaan, mm. kuvauksia älykkään erikoistumisen toteuttamisesta Päijät-Hämeessä ja ne julkaistaan tällä nettisivulla.  

Mikäli olet kiinnostunut Päijät-Hämeen älykkäästä erikoistumisesta, esimerkiksi sen sisällä toimivista kärkiryhmistä ja haluaisit selvittää, voisiko edustamasi taho tulla mukaan alueen älykkään erikoistumisen kehittämiseen, tutustu tämän sivun aineistoihin ja ota yhteyttä lisätietoja antaviin henkilöihin.  

Päijät-Hämeen älykkään erikoistumisen päivä

Päijät-Hämäläiset ÄES-toimijat kokoontuvat vuosittain yhteen arvioimaan kulunutta vuotta ja miettimään seuraavan vuoden askeleita.

Tule mukaan vuoden 2024 ÄES-päivään

Älykäs erikoistuminen Päijät-Hämeessä, käytännön kuvaus

Haluatko ottaa selvää, miten älykästä erikoistumista edistetään Päijät-Hämeessä käytännössä ja miltä kehittämistyön tilanne näyttää? Klikkaa linkkiä: Päijät-Hämeen älykkään erikoistumisen käytännön kuvaus niin pääset diaesitykseen, jossa asiaa on avattu joulukuussa 2024. Kuvausta päivitetään vähintään kerran vuodessa vastaamaan sen hetkistä tilannetta. 

Sportin kärkiryhmä

Sportin kärkiryhmässä ovat tällä hetkellä (päivitetty 5.12.2024) mukana seuraavat tahot:

  • FC Lahti
  • Haaga-Helia​
  • LAB University of Applied Sciences
  • LADEC Lahden Seudun Kehitys 
  • Lahden kaupunki​​
  • Lahden Taitoluistelijat​
  • Lahti Region​
  • Liikuntakeskus Pajulahti​
  • LUT Lappeenranta–Lahti University of Technology
  • Pelicans​
  • Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu​
  • Päijät-Hämeen liitto​
  • Spatium
  • Suomen Urheiluopisto – Vierumäki

Sportin kärkiryhmä toimii Lahti Sports Hubin alla yhteyshenkilönään Jari Rask, jari.rask(at)ladec.fi .

Ruuan ja juoman kärkiryhmä

Ruuan ja juoman kärkiryhmässä ovat tällä hetkellä (päivitetty 5.12.2024) mukana seuraavat tahot:

  • Ainoa Winery
  • Helsingin yliopisto​
  • LAB​ University of Applied Sciences
  • LADEC​ Lahden Seudun Kehitys 
  • Lahden kaupunki
  • LUT​ Lappeenranta–Lahti University of Technology
  • MTK Häme​
  • Päijät-Hämeen liitto
  • Koulutuskeskus Salpaus​
  • Sisä-Suomen Kalaleader​

Ruuan ja juoman kärkiryhmää koskevissa kysymyksissä voit olla yhteydessä Elina Aakkoon tai Riika Kivelään, Päijät-Hämeen liitto.

Valmistuksen kärkiryhmä

Valmistuksen kärkiryhmässä ovat tällä hetkellä (päivitetty 5.12.2024) mukana seuraavat tahot:

  • Hämeen ELY-keskus
  • Hämeen kauppakamari
  • Koulutuskeskus Salpaus
  • LAB University of Applied Sciences
  • LADEC Lahden Seudun Kehitys
  • Lahden hiilineutraalin rakentamisen innovaatioverkosto
  • Lahden kaupunki
  • Lahden Teollisuusseura
  • LUT Lappeenranta–Lahti University of Technology
  • Muovipoli
  • Päijät-Hämeen liitto
  • Päijät-Hämeen Yrittäjät

Valmistuksen kärkiryhmää koordinoivat Elina Aakko ja Juha Hertsi, Päijät-Hämeen liitto. Sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi(at)paijat-hame.fi

Kansainväliset Smart Specialisation (S3) yhteistyöalustat

Päijät-Häme on mukana myös EU:n S3 yhteistyöalustoilla. Vuodesta 2015 alkaen Euroopan komissio on käynnistänyt teemakohtaisia S3-foorumeita liittyen 1) maatalouteen-ruokaan, 2) energiaan, 3) teollisuuden modernisointiin sekä 4) kestävään talouteen. Sportti-kärkeen liittyen yhteistyötä tehdään Sport and Vitality alustalla. Ruoka- ja juomakärkeen liittyen yhteistyötä tehdään Plant-Based Food Innovation alustalla.

Sport and Vitality

Teollisuuden modernisointifoorumin alla toimii alueita, joiden tavoitteena on modernisoida toimialaansa yhteistyössä muiden alueiden kanssa. Toimintoja toteutetaan temaattisissa älykkään erikoistumisen kumppanuuksissa, joissa alueet käynnistävät ja tutkivat uusia arvoketjuja. Tavoitteena on nykyaikaistaa toimialoja kehittämällä alueiden välisiä investointiprojekteja, alueiden välisiä yhteistyöprojekteja ja/tai toimimalla älykkään erikoistumisen strategioiden yhteensovittamiseksi jaetulle toimialueella.

Sport and Vitality yhteistyössä pyritään löytämään käytäntöjä, jotka kannustavat aktiiviseen elämäntapaan, kääntämään terveydenhoito ennakoivaksi terveydenhuolloksi ja tukemaan kasvua, uutta liiketoimintaa ja työmahdollisuuksia alalla. Urheilu ja fyysinen aktiivisuus (Sport & Vitality) tunnistetaan talouskasvun veturiksi ja terveellisten ja aktiivisten elämäntapojen edistäminen on myös EU:n avainkohde, koska siihen liittyy merkittäviä terveydellisiä, sosiaalisia ja taloudellisia tuottoja. Temaattinen kumppanuus käynnistyi vuonna 2017.

Sport & Vitality -kumppanuus (ClusSport) tukee EU:n alueita, jotka ovat sitoutuneet luomaan liike-elämän investointihankkeita urheilu- ja elinvoimasektorilla alhaalta ylöspäin suuntautuvan lähestymistavan mukaisesti, joka toteutetaan alueiden välisen yhteistyön, klusterien ja yritysten osallistumisen kautta sekä kumppanialueiden erikoistumisprofiileja yhdenmukaistamalla.

Sport & Vitality -sektori on innovaatioiden ja uuden liiketoiminnan alue, jolla on suuri potentiaali luoda uusia mahdollisuuksia liittyen myös muihin sektoreihin, kuten matkailuun, terveydenhuoltoon ja liikenteeseen. Uudet teknologiat ja digitaaliset ratkaisut ovat avainasemassa. ClusSport haluaa toiminnallaan edistää terveellistä, aktiivista elämäntapaa ja edistää siirtymistä terveydenhoidosta terveydenhuoltoon kaikenlaisissa ympäristöissä.

Plant Based Food Innovation

Maatalous-ruokafoorumin alla toimii maatalouteen ja ruokaan keskittyviä alueita, joiden tavoitteena on vahvistaa maatalouden ja elintarvikkeiden ydinosaamista yhteistyössä muiden alueiden kanssa. Toimintoja toteutetaan temaattisissa älykkään erikoistumisen kumppanuuksissa, joissa alueet käynnistävät ja tutkivat uusia elintarvikearvoketjuja, kehittävät alueiden välisiä investointiprojekteja, alueiden välisiä yhteistyöprojekteja ja/tai pyrkivät sovittamaan yhteen älykkään erikoistumisen strategioita.

Plant Based Food Innovation yhteistyössä pyritään vastaamaan kasvipohjaisten elintarvikeinnovaatioiden kasvavaan tarpeeseen liittyen useisiin maailmanlaajuisiin haasteisiin, kuten ilmastonmuutoksen torjunta ja siirtyminen kohti kestävämpää taloutta. Myös terveyttä edistävät politiikat ja kuluttajatrendien siirtyminen kohti kestävämpää ja ravitsevampaa ruokavaliota korostavat kasvipohjaisten ratkaisujen merkitystä. Temaattinen kumppanuus käynnistyi vuonna 2024.

Kumppanuuden päätavoitteena on lisätä Euroopan kestävyyttä, omavaraisuutta ja johtajuutta kasviperäisissä elintarvikeinnovaatiossa. Paikallista kasviperäistä tuotantoa ja kulutusta ohjaamalla kumppanuus pyrkii edistämään kestävyyttä ja omaksumaan kiertotalouden käytännöt, jotka ovat välttämättömiä elintarvikealan tulevaisuuden turvaamiseksi. Yhteistyössä tiedostetaan, että kasvipohjaisten ratkaisujen nousu vaikuttaa myös muihin sektoreihin, mikä edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa.

Kumppanuus tukee klustereita ja innovaatiotoimijoita verkottumisen ja tiedon jakamisen kautta sekä kehittää uusia arvoketjuja, jotka ovat EU:n politiikan mukaisia. Alueviranomaiset ja -järjestöt helpottavat klustereiden, innovaatiotoimijoiden, RTO:iden, yritysten ja muiden toimijoiden prosesseja. Kumppanuus keskittyy tiettyihin hankkeisiin sekä tiedon ja infrastruktuurin jakamiseen kestävämmän ja omavaraisemman Euroopan luomiseksi.

Euroopan unionin osarahoittama.

Lisätietoja

Riika Kivelä
Aluekehityspäällikkö
puh. +358 44 3719 454
riika.kivela(a)paijat-hame.fi

Elina Aakko
Erityisasiantuntija / Projektipäällikkö Älykkään erikoistumisen innovaatioekosysteemihanke
puh. +358 44 3719 458
elina.aakko(a)paijat-hame.fi