Valitse sivu

1,5 asteen kunta

Kesto:
1.8.2019–31.7.2020

Päätoteuttaja:
Päijät-Hämeen liitto

Projektin sivut:

Rahoittaja:
Ympäristöministeriö

Budjetti:
83 333 €

Facebook / Twitter linkki:
Facebook

1,5 asteen kunta -hanke on päättynyt ja sen lopputapahtuma Täysi kierros järjestettiin webinaarina 12.5.2020. Tapahtuman teemana oli hankkeen tulosten esittelyn lisäksi tekstiilien elinkaari suunnittelusta kierrätykseen. Webinaarin esitykset löytyvät Materiaalipankki-sivulta.

Päijät-Hämeen liitto, Hartola, Hollola, Heinola, Lahti, Orimattila ja Padasjoki toteuttivat yhdessä 1,5 asteen kunta -hankkeen ympäristöministeriön tuella. Hanke alkoi 1.8.2019 ja päättyy 31.7.2020. Hankkeessa toteutettiin kestävän elämäntavan kokeilu perheissä sekä haastettiin kuntien valtuustot elämäntapatestiin.

Kolme kuukautta kestäneessä elämäntapakokeilussa oli mukana kotitalouksia kaikista osallistuvista kunnista. Yhteistyö Lahden kaupungin ja Kiihdyttämö-hankkeen kanssa toi kokeiluun mukaan kaikkiaan noin 70 perhettä. Kokeilijat edustivat yksi-, kaksi- tai monihenkisiä talouksia ja osallistujia oli niin kaupungista kuin maaseudulta.

Kokeiluun osallistuville kotitalouksille tehtiin alkuun hiilijalanjälkilaskenta ja kokeilun aikana tarjottiin tietoa mm. kasvisruoasta, uusiutuvasta energiasta, jätteiden lajittelusta ja tekstiileistä. Lisäksi kokeilijat saivat vertaistukea Facebook-ryhmän ja keskustelun merkeissä hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Kokeilujakson loppuvaiheen keskustelussa nostettiin esille haasteita sekä onnistumisia; mm. ruoka, liikkuminen ja kokeiluun osunut joulu lahjojen ostamisineen puhuttivat.

Kokeilijoille järjestettiin Kas, kas kasviksia -kasvisruokailta Itä-Hämeen Marttojen toimesta, jäteneuvontatilaisuus Päijät-Hämeen Jätehuollon asiantuntemuksella, Vastuulliset vaatevalinnat -luento ja tekstiilien tunnistus LAB-ammattikorkeakoulussa sekä kaikille avoin Energiailta, joka keräsi yli 60 kiinnostunutta kuulemaan ja keskustelemaan ARA:n uusista energia-avustuksista, aurinkosähköstä sekä yleisesti energiatehokkuudesta.

Kotitalouksille järjestetty yhteinen työpaja lokakuussa 2019 pohjusti kokeilujaksoa, joka toteutettiin marras-tammikuussa. Kokeilujakson päätteeksi laskettiin saavutetut päästövähennykset sekä esiteltiin tuloksia ja mietittiin toimenpiteitä kokeilijoiden yhteisessä tulevaisuustyöpajassa helmikuussa 2020. Kokeilijat saivat pienennettyä hiilijalanjälkeään keskimäärin 9% kolmen kuukauden kokeilujakson aikana.

Voit lukea lisää kokeilun tuloksista ja tunnelmista tälle sivulle kootuista uutisnostoista.

Lisätietoja

Maarit Virtanen
Ilmasto- ja energia-asiantuntija
puh. 044  077 3272
maarit.virtanen(a)paijat-hame.fi