Valitse sivu

Päijät-Hämeen maakunta

Päijät-Häme on noin 206 000 asukkaan maakunta, johon kuuluu kymmenen kuntaa: Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä.

Päijät-Hämeessä on lyhyiden välimatkojen päässä elävät ja viihtyisät kaupunkikeskustat, vireät maaseudut ja kotoisat pientaloalueet.

Yli kolmannes alueen työpaikoista on joko sosiaali- ja terveyspalveluissa tai teollisuudessa. Päijät-Hämeenssä valmistetaan huonekaluja, juomia, vaatteita sekä viemäreitä. Lisäksi täällä on merkittävää muovi- ja sahateollisuutta sekä vahvaa ympäristötekniikan osaamista. Kauppa ja rakentaminen ovat myös suuria työllistäjiä. Suurin osa työpaikoista sijaitsee kaupunkialueilla tai kaupunkien kehysalueilla.

Kolmasosa maakuntamme työssäkäyvästä väestöstä matkustaa töihin asuinkuntansa ulkopuolelle, ja näistä noin 40 %:lla on työpaikka toisessa maakunnassa, useimmiten pääkaupunkiseudulla. Maakunnan keskuskaupungista, Lahdesta, matka-aika Helsinkiin on tunti joko junalla tai autolla.

Vapaa-ajan asunnoilla viihdytään

Asikkalan Majakkapaviljonki Kuva: Teemu Utriainen
Asikkalan Majakkapaviljonki. Kuva: Teemu Tiainen

Asikkala, Hartola, Heinola, Padasjoki ja Sysmä ovat kesäisin vilkkaita paikkakuntia monine tapahtumineen, kesäasukkaineen ja matkailijoineen. Heinolaa lukuunottamatta näissä kunnissa on vapaa-ajan asuntoja enemmän kuin vakituisia ja mökkiläisten määrä rannoillamme kasvaa. Päijäthämäläisillä vapaa-ajan asunnoilla viihdytään pidempiä aikoja ja tehdään etätöitä enemmän kuin muisssa maakunnissa. Heinolan kaupunki tarjoaa etätyöskentelytilaa myös vapaa-ajan asukkaille maksutta.

Suomen uusin yliopisto – LUT

Opiskelija istuu tietokoneen ääressä isossa huoneessa, jossa taustalla monia opiskelijoita pöytien ääressä.

LUT-yliopistossa voi opiskella tekniikkaa ja kauppatieteitä sekä valita opintoja molemmista. Puhdas energia ja vesi, kiertotalous sekä kestävä liiketoiminta ovat avainkysymyksiä, joihin etsitään ratkaisuja. LUTin osaamista on hyödynnetty myös kulttuuri- ja urheilutapahtumien ympäristövaikutusten minimoimisessa mm. jääkiekon SM-liigassa (Lahden Pelicans) ja golf-kenttien ilmastotalkoissa (Messilä Golf).

LAB-ammattikorkeakoulu on työelämän innovaatiokorkeakoulu, joka toimii Lahden korkeakoulukampuksen lisäksi myös Lappeenrannassa ja verkossa. LAB tarjoaa koulutusta viidellä eri alalla: sosiaali- ja terveysala, tekniikka, liiketalous, hotelli-, ravintola- ja matkailuala sekä muotoilu, taide ja visuaalinen viestintä. Opiskelijoita on yli 8500, joista lähes 900 on kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita. LABin vahvuusalueita ovat kiertotalous, design, innovaatiot sekä hyvinvointi.

LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun keskinäinen yhteistyö sekä toiminta paikallisen elinkeinoelämän kanssa on tiivistä. Useita tutkimus- ja kehittämisprojekteja on käynnissä kuntien, yritysten ja muiden kumppaneiden kanssa.

Liikuttava maakunta

Poika hyppii trampoliinilla torin leikkipuistossa. Äiti on kyykyssä takana, odottaa vuoroa toisen pojan kanssa.

Salpausselän harjumaisemissa ja puhtaiden järvien rannoilla risteilee paljon eritasoisia, merkittyjä ulkoilureittejä. Päijänteen kansallispuistoon pääsee tutustumaan vesitse sekä Pulkkilan harjun luontopoluilla. Lue lisää Päijänteen kansallispuistosta.

Huippu-urheilijat, opiskelijat, työhyvinvoinnin kurssilaiset, perheet sekä monien eri lajien harrastajat kohtaavat maakunnan kahdessa liikuntakeskuksessa: Vierumäellä ja Pajulahdessa.

Tutustu Päijät-Hämeen ulkoilureitteihin tästä.

Sykähdyttäviä elämyksiä

Sibeliustalo ja Lahden kaupunginteatteri tarjoavat monipuoliset ohjelmistot ja upeat puitteet isoillekin kongresseille ja tapahtumille. Maakunnassa järjestetään paljon myös vuosittaisia tapahtumia, mm. Salpausselän kisat, Sibeliusfestivaali ja Suomen suurimmat maalaismarkkinat Hartolan Markkinat. Tutustu tarkemmin ja katso tapahtumat Visit Lahti -sivustolta.

Lahdessa on myös mahdollisuus poiketa museoon, jollaista ei ole muualla: Suomen ainoat Moottoripyörämuseo, Hiihtomuseo ja Radio- ja tv-museo Mastola sekä entisellä Hennalan varuskunnan alueella sijaitseva Apulanta aiheinen rock-museo Apulandia. Orimattilassa on mahdollisuus tutustua valtiomme pitkäaikaisen tasavallan presidenttimme Urho Kekkosen arkistoihin.

Tutustu tarkemmin

Päijät-Häme lukuina

Visit Lahti

Yritystarinoita Päijät-Hämeestä