Valitse sivu

Kestävät vaihtoehdot öljylämmitykselle

Kesto:
1.5.2020–31.8.2021

Päätoteuttaja:
Päijät-Hämeen liitto

Projektin sivut:

Rahoittaja:
Ympäristöministeriö

Budjetti:
60 000 €

Facebook/Twitter linkki:
Facebook

Ajankohtaista

Asikkalan, Heinolan, Lahden ja Padasjoen kiinteistönomistajille tehdyn kyselyn avulla selvitettiin öljylämmityskiinteistöjen määrää sekä halukkuutta vaihtaa toiseen lämmitysmuotoon. Kyselyitä lähetettiin reilut 4100 kappaletta. Vastauksia saatiin niin kirjeitse kuin sähköisesti noin 580 kappaletta. Vastauskoontiin voit tutustua tästä (pdf). Kiitokset kaikille vastanneille!

Asukkaille järjestettiin infotilaisuuksia hankekunnissa: Heinola 2.11., Padasjoki 3.11., Asikkala 11.11., Lahti 12.11. ja 17.11., kiitokset tilaisuuksissa mukana olleille. Seuraavaksi hankkeessa tarjotaan puhelinneuvontaa tammi-maaliskuussa hankekuntien asukkaille. Seuraa tiedottamista tältä sivulta ja Facebookista @philmasto

Infotilaisuuksien esitykset löytyvät Materiaalipankki-sivulta.

Pirkanmaan ELY-keskuksen myöntämää pientaloille kohdennettua energia-avustusta on mahdollista hakea kustannuksiin, jotka ovat syntyneet 1.6.2020 jälkeen, katso linkki alta. Huomioi lisäksi linkki ELY:n sivuille usein kysyttyihin kysymyksiin. Avustuksia on mahdollista saada vain yhtä lajia. Mitä eroa on ARAn energia-avustuksella ja ELY-keskuksen öljylämmitysavustuksella? Lue vertailu täältä. Motivan sivuilta löydät paljon hyödyllistä tietoa kun suunnittelet öljylämmityksen vaihtamista. Päijät-Hämeessä toimii alueellinen energianeuvoja, joka tarjoaa puolueetonta neuvontaa asukkaille katso yhteystiedot tästä.

Lahti Energia ja Loimua tarjoavat kaukolämpöverkon alueella sijaitseville kiinteistöille alennusta liittymismaksusta, katso tarjoukset alta. Paikallinen toimija Oilon jälleenmyyjineen toimittaa maalämpöpumppuja, katso linkki alta.

Linkit ja lisätietoja:
Kysely öljylämmityskiinteistöille – kooste vastauksista (pdf)
ELY-keskus: Avustus asuinrakennuksen öljylämmityksestä luopumiseksi
ELY-keskus: UKK: Avustus öljylämmityksen vaihtajalle
Lahti Energian kaukolämpötarjous (pdf)
Loimuan kaukolämpötarjous (pfd)
Maalämpöpumput, Oilon
Pellettienergia
Öljystä uusiutuviin -sivu
Energiavalinta.fi laskuri (Lahti)
Aurinkosähkön ja lämpöpumppujen kannattavuuslaskurit (excel)
Pohjavesien suojelu ja lämmitysjärjestelmät
Tietosuojaseloste (pdf)
Motiva:
öljylämmityksen vaihtajalle
uusiutuva energia
kuluttajien energianeuvonta
pientalon lämmitystapojen vertailulaskuri

Perustiedot

Päijät-Hämeessä etsitään kestäviä vaihtoehtoja öljylämmitykselle Päijät-Hämeen liiton, Asikkalan, Heinolan, Lahden, Padasjoen sekä Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen yhteisessä hankkeessa.

Hankkeen tavoitteena on tukea kiinteistönomistajia siirtymään öljylämmityksestä vähähiilisempiin lämmitysmuotoihin tarjoamalla heille kohdennettua tietoa vaihtoehdoista, niiden kustannuksista ja saatavilla olevista tuista. Haasteina on, että kunnilla on vaihtelevasti tietoa öljylämmityskiinteistöistä, ja kiinteistönomistajilla ei välttämättä ole resursseja energiaremonttiin. Osana hanketta tarkennetaan öljylämmityskiinteistöjen määrä, kiinteistönomistajien taustatietoja myös energiaköyhyyden näkökulmasta sekä kunnan nykyisten palveluiden saavutettavuutta ja parantamismahdollisuuksia.

Öljylämmityskiinteistöjen määrän tarkentamiseksi tehdään kysely kiinteistöille, joilla kuntien tietojen mukaan on öljylämmitys käytössä. Kiinteistönomistajille tarjotaan sen jälkeen kohdennetumpaa palvelua lämmitysmuodon vaihtoon. Lahdessa apuna voidaan hyödyntää verkossa olevaa energiavalinta.fi – laskuripalvelua.

Päijät-Häme on Hinku-maakunta, jonka tavoitteena on hiilineutraalius vuonna 2030. Lahden kaupungilla on tiukempi tavoite – olla hiilineutraali jo 2025. Tavoitteiden saavuttamiseksi päästöjä on leikattava merkittävästi kaikilla sektoreilla ja kyseinen hanke tukee päästövähennystoimia asumisen osalta. Hanke rahoitetaan Ympäristöministeriön Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelmasta.

Lisätietoja

Johanna Snell
projektikoordinaattori
puh. 044 077 3637
johanna.snell(a)paijat-hame.fi