Valitse sivu

Ensimmäiset Ilmastokumppanuussopimukset päästiin solmimaan yritysten sekä Hartolan, Heinolan, Iitin ja Sysmän kuntien välille 30.11.2021. Nyt mukaan lähteneissä yrityksissä painottuivat erityisesti matkailu- ja palveluala. Kumppanuuden myötä yritykset voivatkin saada myös toisiltaan vinkkejä ja tukea ilmastotoimiin.

Hartolasta lähti mukaan kaksi Ilmastokumppania Hartola Golf ja Rantalan lomamökit. Hartola Golfissa palvelut ja pelikokemus on luotu yhdessä pelaajien kanssa. Lisämausteen vierailuun tuo luonto – viheriöiltä on mahdollista bongata läpi kauden koko joukon kotimaista linnustoa. Yrityksen tavoitteisiin kuuluvat mm. työntekijöiden tietoisuuden lisääminen ilmastovaikutuksista sekä aurinkoenergian käytön selvittäminen. Rantalan lomamökeillä on vastuullista mökkeilyä ilmasto, luonto ja ympäristö huomioiden. Mökit sijaitsevat kalaisan Iso-Paljo-järven rannalla ja ovat hyvin varusteltuja. Tilalla on kaksi aurinkovoimalaa, josta sähköä saadaan kaikille mökeille. Tavoitteena on tehostaa lämmön- ja sähkönkulutusta sekä saada muovipakkaukset kiertoon.

Heinolasta mukaan Ilmastokumppaneiksi saatiin Heinolan Heinäsaari, Tiipakka ja Tuulivet. Heinolan Heinäsaaren uusi yrittäjä jatkaa ensi vuodesta lähtien majoitus- ja leirintäaluepalveluja perinteisellä Heinäsaaren alueella. Ilmastokumppanuuden toimenpiteisiin kuuluu kokonaisvaltaisen kestävän matkailun suunnitelman laatiminen, energiatehokkuusasiat ja lajittelu.

Tiipakka puolestaan valmistaa ja myy käsintehtyä ekologista palasaippuaa, siivousaineita sekä hius- ja ihonhoitotuotteita. Monimuotoisen luonnon kunnioitus on toiminnan ytimessä ja Ilmastokumppanuuden konkreettisena toimena hankitaan yrityksen käyttöön sähköauto. Tuulivet, eli Heinolan Eläinlääkäriasema, taas aloittaa ensimmäisinä toimina muovin erilliskeräyksen sekä tavoittelee paperitonta toimistoa.

Iitin ensimmäinen Ilmastokumppani on Salpausselän Kattohuolto, jonka palveluiden ytimessä ovat vesikattojen huolto ja kunnossapito. Ympäristövaikutusten minimointi on yksi yrityksen palvelulupauksista. Jatkossa yritys selvittää oman toimintansa hiilijalanjäljen sekä huomioi ilmasto- ja ympäristöasiat niin toiminnan suunnittelussa kuin hankinnoissakin.

Sysmästä mukaan saatiin heti peräti kuusi yritystä. Näistä kolme tarjoaa matkailupalveluita: mukana ovat Camping Sysmä, Sysmän Meijerinranta sekä Tervalepikon Torpat. Kaikille yhteistä on panostaminen energiatehokkuuden parantamiseen ja lajitteluun. Myös viestintää ja tietoisuutta ympäristöasioista halutaan lisätä. Tervalepikon Torpat nostaa lisäksi yhdeksi toimeksi paikallisuuden suosimisen. Vastuullisia paikallisia tuotteita tarjoaakin esim. tuore Ilmastokumppani Sysmän Luomuherkut. Yritys valmistaa luomuelintarvikkeita kotimaisesta luomuviljasta ja tavoitteena on jatkossa maalämpöön siirtyminen lämmityksessä sekä energiatehokkuuden parantaminen.

Uusia sysmäläisiä Ilmastokumppaneita ovat myös Heleppi ja Joogapunktio. Heleppi myy, huoltaa ja optimoi älypuhelimet, tabletit ja tietokoneet, sekä tarjoaa opastusta laitteiden ja palveluiden käyttöön. Ilmastokumppanina yritys kiinnittää huomioita energian ja veden käyttöön sekä lajitteluun. Joogapunktio puolestaan tarjoaa joogatunteja, akupunktiohoitoja, uinnin opetusta ja hyvinvointi- ja terveysohjausta. Yritys selvittää seuraavaksi toimintansa hiilijalanjäljen sekä parantaa energiatehokkuutta erilaisin toimin.

Onnittelut uusille Ilmastokumppaneille!!

Lisätietoja Ilmastokumppanuudesta löydät täältä.