Valitse sivu

Kulttuurin ja kestävän kehityksen välistä suhdetta, kulttuuriperintöä, saavutettavuutta ja hiilineutraaliutta kulttuurialalla käsiteltiin Päijät-Hämeen kulttuurifoorumissa Lahdessa torstaina 7.9. Foorumiin kokoontui noin 50 kulttuuritoimijaa eri puolilta maakuntaa. Foorumin tavoitteena oli koota yhteen kulttuurin parissa toimivia sekä tarkastella kulttuuritoimintaa ja kulttuurialaa nimenomaan kestävyyden eri näkökulmista käsiin, onhan kestävä kehitys maakunnan kulttuuriohjelman keskiössä.

Foorumin asiantuntijapuheenvuorot tarjosivat eri näkökulmia kestävyyteen. Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija Antti Huntus tarjoili lyhyen oppimäärän kestävän kehityksen ja kulttuurin välisestä suhteesta; Mitä kestävyyden lisääminen vaatii kulttuurialalta, entä mitä kulttuuriala voi tarjota kestävän kehityksen edistämiseen ja ilmastokriisin ratkaisemiseen, olivat Antin keskeisinä kysymyksinä. Sini Ojala Lahden historiallisesta museosta kertoi Muistamo -tapahtumista, joita on järjestetty Padasjoella, Hollolassa ja Lahdessa. Muistamoissa on kokoonnuttu yhteisen kulttuuriperinnön ääreen muistamaan ja tarkastelemaan esimerkiksi paikkaa yhdessä. Näin on toimittu Padasjoella Mainiemen sahan alueella ja Hollolassa Salpakankaalla.

Saavutettavuuden ja saavutettavuuskeskustelun problematiikkaa avasi perustuslakiasiantuntija, yliopistonlehtori ja dosentti Pauli Rautiainen. Saavutettavuuden ja esteettömyyden lisäämiseksi on vielä paljon tehtävää ja Pauli kehottikin yleisöä siirtymään kivojen asioiden edistämisestä pahojen asioiden vastustamiseen – mm. yhteiskunnan rakenteet ylläpitävät yhteiskunnassa haitallisia ja syrjiviä olosuhteita.

Ekologista näkökulmaa saatiin Sinfonia Lahden hiilineutraaliustavoitteen kautta. Intendentti Maija Kylkilahti ja LUT-yliopiston kiertotalouden opiskelija Henri Ahvonen kertoivat orkesterin hiilineutraaliustavoitteen etenemisestä. Mukaan hiilineutraaliustyöhön on saatava orkesterin ja tilojen ylläpitäjän lisäksi myös yleisö. Yli puolet jalanjäljestä tulee yleisön liikkumisesta. Osan päästöistä voi kompensoida, mutta kompensaatiokumppaneiden luotettavuudessa on eroja.

Taidetta päivään toi Laura Mellasen tilaan luoma Hetken museo, joka antoi tilaan rakennetun installaatiota ja performanssin piirteitä omaavan hetkessä eläneen museon. Museossa tarkasteltiin päivän antia erilaisten löydösten kautta.

Katso foorumin alustuspuheenvuorojen tallenteet

Foorumin puheenvuorot tulevat myöhemmin nähtäville Taiteen edistämiskeskuksen YouTube-kanavalle. Foorumin toteutti Päijät-Hämeen liiton hallinnoima Päijät-Hämeen kulttuuriverkko -hanke yhdessä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa. Hankkeen rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.