Valitse sivu

Kuvassa dia esityksestä ”Suuntana ekologisesti kestävä digitalisaatio”, 23.11.2023, Lotta Toivonen, Sitra.


Marraskuun lopussa järjestetty tapahtuma yhdisti digitalisaation ja kestävän kehityksen, erityisesti kiertotalouden näkökulmasta. Kiinnostavien puhujien joukossa olivat Sitran Lotta Toivonen ja Vähänkäytetty.fi -verkkokaupan ja -palvelun perustaja Ossi Salo.

Lotta Toivosen esitys keskittyi digitalisaation mahdollisuuksiin ja vaikutuksiin kestävyyskriisin hallinnassa. Esitys tarjosi näkökulmia siihen, miten digitaaliset ratkaisut voivat auttaa meitä vähentämään päästöjä, sekä miten digitaalisia palveluita tulisi rakentaa ja käyttää ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Digitalisaatiolla on kaksoisrooli sen mukana tuomien ympäristöhyötyjen sekä -haittojen suhteen. Digitaalisten palveluiden käyttäjiä tulisi tukea ja ohjata kohtuulliseen ja asianmukaiseen digitaaliseen kulutukseen. Toivonen toi esille myös joitakin hyviä esimerkkejä. Green ICT -projekti valmensi Uudenmaan alueen ICT-yrityksiä kehittämään ilmastoystävällisiä digitaalisia palveluita sekä tuki yksityistä ja julkista sektoria vihreämmissä digitaalisissa hankinnoissa (Green ICT -projekti). Lisäksi hyvänä yritysesimerkkinä nostettiin Nordean kestävät digitaaliset palvelut pankkisektorilla.

Ossi Salo esitteli uudenlaisen vaatteiden ja kenkien kierrätyspalvelun Vähänkäytetty.fi, joka keskittyy paitsi kiertotalouden myyntialustaan, myös tuotteiden keräämisen ja myynnin logistiikan rakentamiseen ympäristöystävällisellä ja tehokkaalla tavalla.

Tilaisuudessa esiteltiin lisäksi muita kiinnostavia yritysesimerkkejä ja vierailtiin LAB-ammattikorkeakoulun kiertotalouden laboratorioissa sekä tutustuttiin LABin yrityksille tarjoamiin muihin palveluihin.

Päijät-Hämeen liitto, LAB-ammattikorkeakoulu ja Ladec järjestivät yhdessä Kilpailuetuna digitaalisuus – kestävää kauppaa verkossa! tilaisuuden Lahdessa 23.11.2023. Tilaisuudessa yhdistettiin kolmen hankkeen teemoja ja asiantuntijuutta: CEI BOOST, DIH 2.0 ja Canemure.

Lähde: Green ICT project.