Valitse sivu

Etelä-Suomen maakuntien yhteinen EAKR-haku päättyi 29.9.2023. Hakemuksia saapui viiteen Etelä-Suomen maakuntaan (Päijät-Häme, Kanta-Häme, Kymenlaakso, Uusimaa ja Varsinais-Suomi) yhteensä 148. Näistä 34 on ylimaakunnallisia, eli ne kohdentuvat useampaan kuin yhteen maakuntaan.

Päijät-Hämeeseen kohdentuvia hakemuksia on yhteensä 39, joista kahdeksan ylimaakunnallista. Rahoitusta haettiin Päijät-Hämeestä yhteensä noin 4,5 miljoonaa euroa, kun sitä on myönnettävissä noin 2,2 miljoonaa euroa.

  • Ehkä vähän yllätyimmekin hakemusten suuresta määrästä, vaikka tiedostamme alueen toimijoiden tarpeen tutkimus- ja innovaatiotoiminnan rahoitukseen. Alueella tehdään uraauurtavaa ja kehittämisen kärkiin liittyvää TKI-työtä ja mietitään uusien teknologioiden käyttöönottoa.  Ja sitä me haluamme olla mahdollistamassa, innostuu kehittämisjohtaja Juha Hertsi.

Rahoitusta haettiin myös digitalisaation hyödyntämiseen sekä pk-yritysten kasvun ja kilpailukyvyn parantamiseen. Yritykset hakevat rahoituksensa Hämeen ELY-keskukselta samoista teemoista. 

Päätöksiä tiedossa loppuvuodesta

Hakemusten määrä oli ennakoitua suurempi ja rahoitusta on myönnettävissä enintään puolet siitä mitä nyt haettiin, joten hyviäkin hankkeita saattaa nyt jäädä ilman rahoitusta.

  • Aloitamme hakemusten arvioinnin ensi viikolla ja tavoitteenamme on, että maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristö (MYRS) ja maakuntahallitus käsittelevät rahoitettavat hankkeet ennen joulua, kertoo erityisasiantuntija Petri Veijalainen.

Seuraavan Etelä-Suomen maakuntien EAKR-haun ajankohta on vielä avoinna, mutta se avautunee tammi-helmikuun vaihteessa 2024.

  • Jos nyt jää jakamatta rahoitusta, se siirtyy sitten kevään hakuun, toteaa Hertsi. Näin saattaa käydä osin toimintalinjan 2: Hiilineutraali Suomi erityistavoitteiden kanssa. Siinä painopisteenä on energiatehokkuustoimenpiteiden edistäminen, kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja kiertotalouteen siirtymisen edistäminen.   

Artikkelin kuvassa Sanna Tuominen, Juha Hertsi, Riika Kivelä ja Petri Veijalainen haun päättymisen jälkeen suunnittelemassa ja aikatauluttamassa hakemusten arviointia.

Lisätietoja

Petri Veijalainen
erityisasiantuntija
+358 44 771 9466
petri.veijalainen(a)paijat-hame.fi

Juha Hertsi
kehittämisjohtaja
+358 44 371 9442
juha.hertsi(a)paijat-hame.fi