Valitse sivu

Mitä teen Päijät-Hämeen liitossa

Vastaan EU-projektista LARS (Learning Among Regions on Smart Specialisation), jossa on tutkittu yhteistyön sujuvuutta liittyen erityisesti innovaatioprosesseihin täällä Päijät-Hämeessä. Yhteistyön haasteiden kautta on löydetty kehittämisen kohtia, joihin yhdessä yritysten, yliopistojen ja julkisten toimijoiden kanssa haetaan ratkaisuja. Sinnikkyys on tarpeen ja yhteistyö tarvitsee kasvot, ei nimettömiä organisaatioita. Itse teen eniten yhteistyötä päijäthämäläisten yritysten, yliopistojen ja korkeakoulujen sekä muiden kehittäjien kanssa. Projektin muut partnerit tulevat Norjan Opplandin alueelta, Saksan Hampurista, Ruotsin Västerbottenista, Latviasta ja Liettuasta sekä Pohjanmaalta Vaasasta. Tapaamme vähintään puolivuosittain kasvotusten tavoitteena oppia toisiltamme ja soveltaa opittua alueilla.

Projektin lisäksi seuraan meidän aluekehitystiimissä älykkään erikoistumisen strategian toteuttamista meillä ja muissa maakunnissa sekä EU:n RIS3 innovaatioalustaa. EU:n eri maiden alueet voivat hakeutua alustalle verkostoitumaan ja tekemään tutkimus- ja kehittämisyhteistyötä alueiden tunnistettujen vahvuuksien pohjalta. Noihin verkostoihin Päijät-Hämeenkin tulee pyrkiä. Osaamista meillä on!

Taustani

Kotoisin olen Sysmän Suopellosta, josta tuli ihan oikeasti hiihdettyä kirkonkylälle kouluun talvisin. Lukion jälkeen koukkasin Helsinkiin, josta palasin takaisin päin Lahteen ja opiskelemaan Kauppaopistoon. Pian löysin itseni jo kehittämisen ytimestä, Ympäristöteknologiakeskus Neopolista. Sieltä siirryin Teknillisen korkeakoulun Lahden keskukseen tutkimus-, kehittämis- ja koulutusprojekteihin. Opiskelin työn ohella Lappeenrannan yliopiston KATI -ohjelmassa ja sain KTM:n paperit 2008.

Innovaatiotoimisto Susinno Oy:n konsulttina ja osakkaana olen ollut vuodesta 2008 ja olen tehnyt pienet pätkät hommia myös Lahden Tiede- ja yrityspuistossa sekä Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. Liiton kansainvälisissä projekteissa aloitin 2017.

Mistä innostun

Urheilukaupungin henkeen sopivasti innostun Salpausselän maastoista, joissa liikun juosten, sauvakävellen, maastopyöräillen, hiihtäen sekä metsänantimia keräillen. Kuljen välillä silmät kiinni, jotta pystyisin aistimaan puhtaan luonnon tuoksut, tuulen ja tunteen iholla… Eli siitä tunnistaa, jos tulee polulla vastaan!

Parasta työssäni

Ehdottomasti se, kun tapaa muita idearikkaita kehittäjiä. Erityisesti pidän eri ihmisten ja osaamisten yhdistämisestä sekä uusien asioiden virittelystä tulevaisuuteen kohdennetut lasit päässä. Rohkealla ja moniäänisellä yhteistyöllä syntyy hyviä juttuja. Saa soitella!

Haluaisin vielä tehdä tai oppia

Haluaisin osaltani olla vaikuttamassa siihen, että kun maailma ja toimintaympäristömme muuttuu aina vaan nopeammin, tulee meidän kaikkien voida muuttaa omaa toimintaamme myös sähäkämmin. Kokeilla ja vaikka mokailla, mutta sukkelaan. Pohdin myös, miten voisi yhdistää liikunnan ja aluekehittämisen? Joogassa täytyy harjoitella vielä täydellistä vinyasaa ja salilla maastaveto hakee linjoja.

Varhainen muistoni Päijät-Hämeessä

Varhaiset muistot liittyvät Sysmän Suopeltoon, erityisesti mummon ja vaijan maatilan elukoihin. Kesäisin heinäpellon viertä kuljettiin Päijänteen rantaan, retkeiltiin veneellä saariin ja Rapalaan mustikkaan. Karjalan Vuoksenrannasta ja Impilahdelta kotoisin olevat isovanhemmat huolehtivat, että ruokaa ja rakkautta riitti pienelle ”Harakalle”, silloinen lempinimeni.

Lempipaikkani Päijät-Hämeessä

Lempipaikkoja piisaa. Kirkasvetisen Päijänteen rannat ja kalliot, Sysmässä Suopelto ja enon mökki. Salpausselän polut, supat, suot, marjapaikat ja ja ladut.

Tätä ette minusta tiedäkään

Harrastan maakuntakävelyä. Mummona Sallaan on kestävyystempaus, jonka aloitin ystäväni kanssa 2016 täältä Päijät-Hämeestä. Tarkoitus on käydä kävelyllä, juoksulenkillä tai talvisin jopa hiihtolenkillä jokaisessa Suomen kunnassa, maakunta kerrallaan. Joka kunnassa on vietettävä aikaa vähintään puoli tuntia tai 3 kilometrin verran. Emme etsi erityisiä nähtävyyksiä vaan pölähdämme kuntaan ja sitten reippailemaan odottaen, mitä vastaan ilmestyy. Takuuvarmasti on löytynyt aina kirkko ja S-Market/Sale.

Tähän mennessä on valloitettu Päijät-Hämeen lisäksi Uusimaa, Itä-Uusimaa, Kymenlaakso, Etelä-Karjala ja Kanta-Häme. Vuoden 2020 maakunta on Etelä-Savo. Välimatkat taittuvat pääosin autolla. Mennyttä ja tulevaa taivalta voi seurata Facebookissa Mummona Sallaan -sivuilta 😀 Urakkaa on vielä jäljellä, emme ole kuntaliitoksia vastaan.

Ollaan yhteydessä

riika.kivela(a)paijat-hame.fi, puh. 044 3719 454
@RiikaKivel