Valitse sivu

Kuvataiteilija Kimmo Ylönen teki touko-kesäkuussa taiteellisen tutkimusmatkan Taidevaltakunnan, eli Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan, alueella. Kävellen tehty matka alkoi 14.5. Hämeenlinnasta ja päättyi takaisin sinne 13.6: Hämeenlinnasta Tampereen kautta Lahteen ja Lahdesta takaisin lähtöpisteeseen. Päijät-Hämeessä Ylönen taittoi matkaa Padasjoen, Asikkalan, Vääksyn, Lahden, Hollolan ja Kärkölän kautta, reitin osuessa Päijät-Hämeeseen touko- kesäkuun vaihteessa.

  • Padasjoella kohtasin erityisesti vapaa-ajan asukkaita. Eläkeläiset olivat selkeästi jo aloittaneet kesäasuntokauden toukokuulla, ja eri-ikäisiä kesänviettäjiä tuli vastaan enenevissä määrin matkan edetessä, Kimmo Ylönen kertoo.

Tutkimusmatka oli osa Taidevaltakunta-biennaalia. Hämeenlinnan taidemuseo, Tampereen taidemuseo sekä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva toteuttavat Taidevaltakunnan yhteistyössä osana alueellista taidemuseotyötä. Biennaali vuorottelee eri maakunnissa. Ensimmäinen Taidevaltakunnan järjestämä biennaalinäyttely nähdään Hämeenlinnassa ja Kanta-Hämeessä 2024. Tampereelle ja Pirkanmaalle biennaali levittäytyy 2026 ja vuonna 2028 Lahteen ja Päijät-Hämeeseen. 

Ylönen ei matkansa aikana keskittynyt asioiden mittaamiseen, vaan ympäristön ja ilmiöiden tarkkailuun. Sen vuoksi tavaroiden tarkkaa painoa, askelmäärää tai kuljettua matkaa kilometreissä ei seurattu. Kävelijän jälkikäteisarvion mukaan kuljettu matka on summaltaan kolminumeroinen, ja alkaa todennäköisesti nelosella.

Entä mitä matkasta jäi päällimmäisenä mieleen?

  • Yksittäistä asiaa on mahdotonta nimetä, sillä kokonaisuus muuttuu päässä massaksi. Mieleenpainuvia olivat ihmisten kanssa käydyt keskustelut. Keskusteluissa kuulin odottamattomia, henkilökohtaisia asioita, ja osakseni muodostuikin usein enemmän kuuntelija kuin julistaja, Ylönen kuvailee kokemustaan pari viikkoa päätepisteeseen saapumisen jälkeen.

Tutkimusmatkallaan Ylönen jäikin jutuille ihmisten kanssa. Keskusteluja käytiin myös paljon suomalaisten kestopuheenaiheesta, säästä. Touko- kesäkuun vaihdetta väritti kova hellejakso, hyttyset ja nopeasti lämmenneet uimavedet. Päijänne oli toukokuun puolella jo +23 asteessa.

Henkilöitä taiji-harjoituksessa Malva-museon edustalla.
Ylönen lähti matkaan Lahdesta 7.6. ja matkaan oli saattamassa parikymmentä teoksesta kiinnostunutta. Osana lähtötapahtumaa oli lempeään liikkeeseen perustuva ohjattu taiji-harjoitus.

Kävelyyn suhtauduttiin kannustavasti, ja Ylösellä mukana olleet kepit, rinkka ja huomioliivi toimivat ikään kuin kutsuna tulla keskustelemaan. Toisaalta juttukavereita ihmetytti, miksi kävelymatkaa taitetaan retkeilyreittien ulkopuolella – ja tämä olikin osa Taidevaltakunnan askelmitta -teoksen ydintä.

Usean sadan kilometrin mittainen rauhassa tarkkailen tehty tutkimusmatka Etelä-Suomessa toi esiin kaupungistumisen. Reitin varrella erottuivat alueet, joihin asutus on keskittymässä sekä alueet, joista on siirrytty kohti keskuksia. Tämä osaltaan yllätti taiteilijan.

Hämeenlinnan saapumisen jälkeen on aika kulunut tapahtunutta hämmästellessä: Mitähän tässä juuri on tapahtunut? Toisaalta ihmisten kanssa tapahtuneet kohtaamiset eivät olisi olleet mahdollisia kuin ainoastaan sattumalta. Konkreettisena asiana ensimmäisenä aamuna tutkimusmatkan jälkeen Ylönen havahtui tunteeseen, ettei tänään päivän reittiä tarvitse alkaa suunnitella puhelimen karttasovelluksella.

Valtakunnan askelmitta -taideteos on osa Taidevaltakunta -biennaalia. Taiteilija Kimmo Ylönen raportoi matkastaan @taidevaltakunta -sometilille Instagramissa ja näin matkan jälkeen Taidevaltakunta-biennaalin verkkosivuille on tulossa matkaraportteja, joista ensimmäinen, retkeilytekninen, on nyt julkaistu. Jatkoraporteissa Ylösen on määrä avata teoksen taiteellista puolta. Kimmo Ylöseen ja teokseen voi tutustua tarkemmin Taidevaltakunnan verkkosivuilla.

Kimmo Ylösen teos Valtakunnan askelmitta toteutettiin yhteistyössä maakuntien liittojen kanssa ja Päijät-Hämeen liitto oli siten yksi kumppaneista. Performanssi oli samalla yksi keväällä 2024 Päijät-Hämeessä toteutetuista lähes sadasta taideteosta, joita on mukana rahoittamassa opetus- ja kulttuuriministeriö.