Valitse sivu

Lahden yhteiskoulussa vietettiin työelämäpäivää 22.1. ja saimme vieraaksemme lähes 30 yhteiskuntatieteistä ja maantieteestä kiinnostunutta lukion kakkosluokkalaista.

Lahden Yhteiskoulun vararehtori Juha Hirvonen.

Opiskelijoita maanantaina luotsannut Yhteiskoulun vararehtori Juha Hirvonen kertoi, että koululla oli aamupäivällä ohjelmassa eri alojen esittelyjä.

  • Lukiossa on tyypillisesti vain vähän mahdollisuuksia päästä näkemään ja kokemaan työelämää ja urapolkuja, joten lukion opinto-ohjaajat päättivät toteuttaa Työelämäpäivän, johon liittyy myös yritysvierailuja, taustoitti Hirvonen. Opetan lukiolaisille yhteiskuntaoppia sekä taloutta ja vierailu Päijät-Hämeen liitossa syvensi omaakin tietämystä. Sain myös hyviä vinkkejä omaan työhöni, kiittää Hirvonen.

Uran muotoutuminen on suunnitelmallisuutta mutta myös sattumaa

Päijät-Hämeen liiton roolia ja tehtäviä valottivat ja omaa urapolkuaan esittelivät edunvalvontajohtaja Antti Kalliomaa, erityisasiantuntija (EU-rahoitus) Sanna Tuominen, Päijät-Hämeen kulttuuriverkko -hankkeen projektipäällikkö Joonas Pokkinen, liikenteen erityisasiantuntija Petra Isotalo sekä erityisasiantuntija Niklas Pappinen. Isotalo on entinen lykkiläinen ja pääsi nyt kertomaan jatko-opiskelustaan ja työstään lukiolaisille ja entiselle opettajalleen. Niin Isotalo kuin Pappinenkin ovat maantieteilijöitä, joita lukiossa kiinnostivat tulivuoret ja maanjäristykset.

  • Näitä emme nykyisessä työssämme pääse tutkimaan, mutta mielenkiintoisia asioita työssä on enemmän kuin mitä ehtii tehdä, kertoi etäyhteydellä tilaisuuteen osallistunut Isotalo.

Uravalintojen lisäksi keskusteluun nousi kielitaidon merkitys. Päijät-Hämeen liiton edustajat kannustivatkin kielten opiskeluun. Suurin osa työntekijöistämme työskentelee kansainvälisissä verkostoissa, joissa työkielenä on englanti. Mutta myös ranskan, espanjan ja ruotsin kielten taidot ovat hyödyksi.

  • Hyvällä kielitaidolla saattaa myös rekrytointivaiheessa erottua edukseen, vaikkei se pätevyysvaatimuksena olisikaan, muistutti Pokkinen.
  • En opiskeluaikana uskonut tarvitsevani ruotsin kieltä missään, mutta nyt toivoisin hallitsevani sen paremmin, sillä pohjoismaalaisten kollegojen kesken olisi luontevaa hoitaa small talk ruotsiksi, vinkkasi Kalliomaa.
  • Ja kaikkein tärkeintä on se että puhut kieliä rohkeasti ja innostuneesti, ei se kielioppikaan ole niin tärkeää, kannusti Sanna Tuominen. Ei kaikkien muidenkaan EU-maista tulevien englannin taito ole aina korkealla tasolla.

Kaksi lukiolaista istumassa nojatuoleissa kokoushuoneessa. Taustalla iso kokouspöytä tuoleineen.
Aaro Marvaila ja Maya Laine.

Maya Aalto ja Aaro Marvaila kertoivat tilaisuuden jälkeen, että päivä oli kokonaisuudessaan mielenkiintoinen ja oli hienoa saada käsitys monesta eri alasta. Marvaila kertoi valinneensa aamupäivällä koulussa Ulkoministeriön esittelyn ja halusi iltapäiväksi tutustumaan maakuntaliiton toimintaan ja tehtäviin.

  • En yhtään tiennyt, miten paljon erilaisia ja mielenkiintoisia tehtäviä täällä on, saatiin käsitys monesta eri alasta. Nyt kuulimme kulttuuritehtävästä ja erilaisista suunnittelutöistä. Ja oli kiva huomata, ettei tarvitse opiskella yhtä tiettyä ainetta, että voi tehdä näitä töitä, totesi Aaro.

  • En tänne tullessani tiennyt mitään Päijät-Hämeen liitosta, mutta käynnistä jäi todella positiivinen vaikutelma. Oli kiinnostavaa huomata, miten erilaista reittiä työntekijät ovat päätyneet tänne töihin, jokaisella oli oma polku, kertoi Maya Aalto. Ja oli kiva kuulla, kun Joonas kertoi omassa uratarinassaan, että myös harrastuksella voi olla vaikutusta oman uran kehitykseen.

Päijät-Hämeen liitossa teemme alueen oppilaitosten kanssa yhteistyötä monella tasolla ja tämä yhteiskoulun lukiolaisten vierailu sopii siihen oikein mainiosti.

  • Olemme jatkossakin valmiit vastaanottamaan maakuntamme nuoria vierailulle, toteaa edunvalvontajohtaja Kalliomaa. Lisäksi meillä on korkeakouluharjoittelijoita aika ajoin töissä. Tällä hetkellä yhden harjoittelijan jakso on juuri päättymässä ja ensi viikolla tulee jo seuraava.

Lisätietoja

Antti Kalliomaa
edunvalvontajohtaja
+358 40 547 7157
antti.kalliomaa(a)paijat-hame.fi