Valitse sivu

Neljä päijäthämäläistä urheiluseuraa on mukana Liitukoutsi-hankkeessa, jonka tavoitteena on edistää nuorten omaehtoista ja turvallista liikkumista. Hankkeessa annetaan seurakohtaista liikenneturvallisuustyön opastusta ja mukana olevilla seuroilla on käytettävissään ”liitukoutsi” ensi syksyyn asti.

Nuoret liikenteen riskiryhmänä

Nuorille tapahtuu liikenteessä muita ikäryhmiä enemmän liikenneonnettomuuksia. Etenkin 15-16-vuotiaat (”mopokortin suorittaneet”) sekä 18-19-vuotiaat (”henkilöautokortin suorittaneet”) korostuvat onnettomuustilastoissa selvinä piikkeinä. Päijät-Hämeessä näiden ikäluokkien liikenneturvallisuustilanne on hieman koko maan keskiarvoa heikompi.
Nyt käynnistyneessä hankkeessa mukaan liikenneturvallisuustyöhön on pyydetty urheiluseuroja. Seuratoiminnan kautta paitsi tavoitetaan paljon nuoria, myös vaikutusmahdollisuudet ovat hyvät. Valmentajan ohjeet ja esimerkki vaikuttavat nuoriin paremmin kuin vaikkapa oman vanhemman sanat. Seuroille liikenneturvallisuuden edistäminen on tärkeää monesta syystä: tärkeimpänä ovat onnettomuuksilta ja tapaturmilta välttyvät nuoret, mutta liikenneturvallisuuden edistämistä pidetään myös imagollisesti tärkeänä ja sen nähdään tuovan lisäarvoa seuran toimintaan.

Liitukoutsi opastaa ja tukee

Liitukoutsi-hankkeessa ovat mukana JuniorPelicans, FC Kuusysi, SB Heinola ja LASB. Seuroille järjestetään sekä yhteistä että seurakohtaista toimintaa ja tilaisuuksia. Tavoitteena on luoda valmiita toimintamalleja ja käytäntöjä, joita seurat voivat hyödyntää toiminnassaan jatkossa. Parhaillaan käynnissä on nuorille ja seurahenkilöstölle suunnatut kyselyt. Alkuvuonna ja keväällä seuroille järjestetään liikenneturvallisuuskoulutus. Hankkeen oppeja ja hyväksi havaittuja toimintamalleja on tarkoitus välittää myös muiden päijäthämäläisten seurojen hyödynnettäväksi.
• Liikenneturvallisuus on tärkeä osa seuratoimintaa, sillä harrastukset vaativat paljon kilometrejä harjoituksiin ja otteluihin/kisoihin. Haluamme saada Liitukoutsi-hankkeelta uusia oppeja ja käytäntöjä, jotta voisimme huomioida liikenteen paremmin toiminnassamme, kertoo JuniorPelicansin toiminnanjohtaja Ari Suomalainen.

Päijät-Hämeen liikenneturvallisuustyön painopisteenä vuosina 2019-2020 on ”Liikkuva lapsi”. Liitukoutsin tavoitteet tukevat painopistettä ja ovat siten osa maakunnallisen liikenneturvallisuustyön tavoitteita.
• Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelman yksi painopistealue on liikenneturvallisuus ja tässä hankkeessa tehdään hienoa käytännön työtä nuorten liikenneturvallisuuden parantamiseksi, iloitsee erityisasiantuntija Jaana Martikainen Päijät-Hämeen liitosta.

Hankkeen rahoittavat Päijät-Hämeen liitto, Lahden ja Heinolan kaupungit sekä Hollolan kunta. Konsulttina työssä toimii Ramboll Finland Oy. Traficom on myöntänyt hankkeelle tieliikenteen turvallisuuden valtionavustusta, joka on tarkoitettu alueellisiin ja paikallisiin tieliikenteen turvallisuutta koskeviin kehittämishankkeisiin, kokeiluihin sekä tutkimukseen. Vuonna 2019 tukea myönnettiin yhteensä 14 hankkeelle.

Lisätietoja:
JuniorPelicans, Ari Suomalainen, puh. 050 375 0685 ari.suomalainen(a)juniorpelicans.fi
FC Kuusysi, Sami Kollanus, puh. 040 1684 699, sami.kollanus(a)fckuusysi.fi
SB Heinola, Jari Vastamäki, puh. 040 540 9045, jari.vastamaki(a)sbheinola.fi
LASB, Verneri Weckman, puh. 041 3171 7777, verneri.weckman(a)lasb.fi
Päijät-Hämeen liitto, Jaana Martikainen, puh. 044 371 9467, jaana.martikainen(a)paijat-hame.fi
Ramboll Finland Oy, Terhi Svenns, puh. 050 358 0733, terhi.svenns(a)ramboll.fi