Valitse sivu

Päijät-Hämeen maakuntahallitus sekä Viljaklusterin ja maakuntaliiton edustajat vierailivat syyskuun alussa Tallinnassa, joka on Euroopan ympäristöpääkaupunki 2023. Matkan teemana oli Päijät-Hämeen älykkään erikoistumisen kärjistä ruoka ja juoma sekä kiertotalous.

  • Maakuntahallituksen, tarkastuslautakunnan ja viljaklusterin yhteinen matka oli maakunnallista yhteistyötä parhaimmillaan. Tunnelma oli todella hyvähenkinen ja matka kokonaisuudessaan erittäin onnistunut.  Yritysvierailut, parhaiden käytäntöjen vertailu sekä yhteiset keskustelut tuottivat varmasti hyviä ideoita klusterin jatkotyölle, kertoo maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol.

Yritysten, kouluttajien ja kehittäjien yhteistyö vahvistaa tuotannon ja viennin osaamista

Virkamiehille ja päättäjille matka mahdollisti innostavan ja hyödyllisen keskustelufoorumin yritysten kanssa ja mahdollisuuden tutustua maakunnan ruoka- ja juomakärjen toimijoihin.  Yritysten, koulutuksen järjestäjien ja kehittäjien keskusteluissa nousi esiin toimialan kestävä tulevaisuus ja haasteet. Laajan yhteistyön ja säännöllisen vuorovaikutuksen merkitys korostuu entisestään, kun globaalisti kilpaillaan osaavasta työvoimasta sekä myös huoltovarmuuden ja ilmastonmuutoksen näkökulmista.  

Viron maatalousministeriön (Põllumajandusministeerium) esitykseen oli jo etukäteen toivottu näkemyksiä elintarvikeviennin kasvattamisesta kestävästi. Yhteisiä haasteita on erityisesti työvoiman saatavuudessa, nuorisoa ei innosta yksitoikkoinen prosessiteollisuus tai maanviljely. Työvoima on iäkästä, alan houkuttelevuuteen tulee eri toimin löytää ratkaisuja. Elintarviketeollisuus ja alkutuotanto tarvitsevatkin molemmat kasvojen pesua. Työn ja tekemisen tapojen on uudistuttava. Joustavuus, työntekijän vaikuttamisen mahdollisuudet sekä uudet innovaatiot mm. maataloudessa voisivat nostaa alan kiinnostavuutta nuorten ja alan vaihtajien keskuudessa.  

Matkan yritysvierailu oli matkalla mukana olleiden leipomoyrittäjien mieleen, sillä on Viron johtava ja vanhin leivän valmistaja, jonka markkinaosuus on kolmasosa koko maan leivän tuotannosta. Leibur kuuluu Lantmännen-konserniin, joka on yksi Pohjoismaiden suurimmista elintarvike-, energia- ja maatalousalan yrityksistä. Yhtiöllä on vuosikymmenten kokemus tuotekehityksestä, se tuottaa perinteisiä tuttuja tuotteita mutta vuosittain markkinoille tulee myös uusia tuotteita. Muun muassa Vaasan ruispaloja valmistetaan Suomen lisäksi myös Leirburin tehtaalla.

Tallinna – Euroopan ympäristökaupunki 2023

Lahti ja Tallinna tekevät mutkatonta yhteistyötä ympäristökaupunkiin liittyvissä asioissa. Päijäthämäläisiä kiinnosti miten Virossa edistetään pääteemoja, jotka liittyvä monimuotoisuuden säilyttämiseen, kestävään päätöksentekoon ja ilmastonmuutosta hillitseviin vihreisiin innovaatioihin.  Ympäristövuoden tavoitteita ja tapahtumia esitteli viestintäpäällikkö Kaidi Aher Tallinnan kaupunginkansliassa. Kiertotalousosaston johtava asiantuntija Liina Kanarbik puolestaan kertoi Tallinnan kiertotaloudesta, jonka painopisteitä ovat yleisötapahtumat, uudelleenpakkaaminen ja kiertotalouskeskukset. Päijät-Hämeen maine kiertotalouden edelläkävijänä on ohjannut myös Tallinnan toimenpiteitä.

Opintomatkalle 5.–6.9.2023 osallistuivat Päijät-Hämeen liiton maakuntahallituksen, tarkastuslautakunnan ja johtoryhmän edustajat sekä viljaklusterin, LAB-ammattikorkeakoulun, Salpauksen, LADECin ja MTK:n edustajat.

Lisätietoja

Riika Kivelä, aluekehityspäällikkö, Päijät-Hämeen liitto, puh. 044 371 9454, riika.kivela@paijat-hame.fi

Jari Eskola, liiketoimintakehittäjä, Ladec, puh. 040 821 6403, jari.eskola@ladec.fi

Kuvat: Niina Pautola-Mol, Juha Hertsi, Niina Ahlfors, Riika Kivelä.