Valitse sivu

Huoli lasten ja nuorten sekä lapsiperheiden liian vähäisestä liikkumisesta on nostettu esille monelta taholta sekä valtakunnallisesti että Päijät-Hämeessä. Päijät-Hämeen kunnat, hyvinvointialue, seuratoimijat ja päättäjät jakavat yhdessä huolen päijäthämäläisten liikkumisesta.  

Koululaisten fyysistä toimintakykyä mittaavat Move! tulokset kertovat karua totuutta. Yli 40 prosentilla 5. ja 8. luokkalaisista päijäthämäläisistä lapsista fyysinen toimintakyky oli viime vuonna terveydelle haitallisella tasolla. Uudet Move! -mittausten tulokset julkaistaan syksyllä 2023, jolloin näemme, onko kouluikäisten toimintakyky jatkanut heikkenemistä vai onko suuntaa saatu kääntymään. 

Arjen aikuiset liikuttavat lapsia 

Koulupäivien yhteyteen liitetyillä harrastusmahdollisuuksilla eli harrastamisen Suomen mallilla tarjotaan lapsille ja nuorille kiinnostavia harrastusmahdollisuuksia. Myös seuratoiminta tarjoaa monipuolisia liikuntaharrastuksia ympäri Päijät-Hämettä. Varhaiskasvatus, koulut ja seuratoiminta eivät kuitenkaan pysty yksin vastaamaan liikkumattomuuden haasteeseen. Perheet ovat tärkeässä roolissa lasten ja nuorten liikkumisen lisäämisessä. Perheet ovat lasten harrastusten sekä aktiivisen arjen mahdollistajia ja kannustajia. Perheillä on myös vaatimusten asettajan rooli esimerkiksi koulumatkojen kävelyn ja pyöräilyn tai ruutuajan vähentämisen osalta. On tärkeää muistaa myös se, että lapset oppivat aikuisten esimerkistä sekä hyvässä että pahassa.  

Vanhat keinot eivät ole tepsineet, joten on tarpeen löytää arjen keskelle uusia tapoja fyysisen aktiivisuuden lisäämiseen. Vaaditaan asennemuutosta ja aktiivista otetta kaikilta lasten ja nuorten arjessa olevilta aikuisilta.  

Uutta potkua liikkumisohjelmasta 

Liikkuva Päijät-Häme 2030 on kaikkien käytössä oleva ohjelma ja sen tavoitteena on lisätä kaikkien päijäthämäläisten fyysistä aktiivisuutta ja vähentää paikallaanoloa. Osana ohjelmaa järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja tempauksia. Lisäksi tavoitteena on yhdistää erilaisia teemoja ja ympäristöjä liikkumiseen ja tavoittaa näin myös uusia kohderyhmiä. Tulevana sunnuntaina on vuorossa Mörkömaraton yhteistyössä Apulandian kanssa. 

Koko perhe Mörkömaratonille sunnuntaina 17.9. Lahteen 😊  

Mörkömaraton on lapsiperheille suunnattu tapahtuma sunnuntaina 17.9.2023. Reitin lähtö ja maalipaikka on Apulandiassa os. Helsingintie 199, 15700 Lahti. Reitin pääsee kiertämään klo 10–13 välisenä aikana.  

Tapahtuma on koko perheen hyvän mielen liikuntatapahtuma, jossa juostaan, kävellään tai vaikka potkupyöräillään 2 km lenkki. Matkan varrelta löytyy tehtäviä ja bongattavaa. Jokaiselle sporttaajalle on luvassa pieni palkinto. Reitti kulkee Hennalan vanhan varuskunta-alueen ihanissa maisemissa.  

Reitillä liikumme kaikki omalla vastuulla. 

Lisätietoja:  

Instagram: @apulandia_virallinen Facebook: Apulandia https://apulandia.fi/ 

Instagram: @liikkuvapaijathame 

Saila Juntunen 044 077 3002, saila.juntunen@paijat-hame.fi