Valitse sivu

Vesipelastukseen ja öljyntorjuntaan erikoistunut Niemen pelastusasema hoitaa vuosittain noin 800 pelastustehtävää. Niemen asema on parantanut pelastustoiminnan toimintaedellytyksiä Vesijärvelle, Lahden pohjoisiin osiin sekä naapurikuntiin.

Kymmenen vuotta sitten toukokuussa vietettiin Lahdessa Niemen pelastusaseman avajaisia. Niemen aseman valmistumisen myötä Lahti sai kaksi vakituista pelastusasemaa aiemman yhden sijaan. Aseman rakentaminen aloitettiin 2010, ja se otettiin käyttöön 2. toukokuuta 2011. Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen vuosikertomuksen mukaan toiminta aloitettiin heti täydellä teholla, eikä hälytystehtävien hoitamisessa esiintynyt mainittavia ongelmia.

”Kevät ja kesä 2011 olivat kuitenkin työn täyttämiä – uuden paloaseman käynnistäminen vaati henkilöstöltä paljon niin osaamisen kuin järjestelmien käyttöönottamisen kannalta”, vuoden 2011 vuosikertomuksessa kerrotaan.

Niemen pelastusasema sijoitettiin Vesijärven välittömään läheisyyteen, jotta vesipelastuksesta vastaavalta asemalta olisi nopea pääsy vesipelastustehtäville. Pelastusjohtaja Jari Hyvärinen kertoi pelastusaseman vihkiäisissä 10.5.2011 uuden aseman parantavan huomattavasti pelastustoiminnan toimintaedellytyksiä Vesijärvelle ja Lahden pohjoisosiin sekä naapurikuntiin. Vihkiäispuheen piti sisäasiainministeriön hallitusneuvos Esko Koskinen. Puheessaan Koskinen korosti ministeriön tyytyväisyyttä alueellisen pelastustoimen kehitykseen.

Lahden kaupungin silloinen kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta, lupaili avajaispuheessaan, että Lahden toisen uuden pelastusaseman rakentaminen aloitettaisiin seuraavana vuonna. Paavolan pelastusasema valmistuikin kolme vuotta myöhemmin.

Myös Yhdysvaltojen silloinen suurlähettiläs Bruce Oreck pääsi vierailulle Niemen pelastusasemalle. Hän seurasi lokakuussa 2011 liikenneonnettomuutta kuvaavaa pelastusnäytöstä uudella asemalla.

Niemen pelastusasemalla palomestarina sen alkutaipaleella toiminut Mika Nevalainen kertoo henkilöstön siirtyneen uudelle asemalle tyytyväisinä.

800 pelastustehtävää vuodessa


Niemen asemalla on lähtövalmiudessa yksi pelastusyksikkö, yksi pelastussukellusyksikkö sekä ensihoitoyksikkö. Ne hoitavat vuosittain noin 800 pelastustehtävää. Aseman vuorovahvuus on neljä palomiestä sekä ensihoitoyksikön päätoiminen ensihoitaja ja palomies.

”Niemen asema hoitaa vesipelastustehtäviä ympäri Päijät-Hämettä, ja osa miehistöstä on kouluttautunut vesisukeltajiksi”, palomestari, Niemen asemavastaava Juha Murtonen sanoo. ”Tarkoituksena on palvella vesistöalueilla liikkujia niin kesä-, kuin talviaikaan.”

Niemen asemalle on sijoitettu myös öljyntorjuntavarasto, jossa on öljyntorjuntaan tarkoitettua kalustoa ja välineitä.

”Varastossa on mm. erilaisia puomeja, joilla voidaan estää öljyn leviäminen laajemmin vesistöön sekä imeytysaineita, joilla voidaan imeyttää öljy maaperästä tai vesistöstä”, Murtonen kertoo.

Katso video, jolla palomestari Juha Murtonen esittelee Niemen pelastusasemaa.