Valitse sivu

Päijät-Hämeen liitto ilmoittautui mukaan Olympiakomitean koordinoimaan Suomi, toimintakykyinen maa ja kansa -konseptiin. Olympiakomitea kannustaa eri toimijoita tekemään liikkuvampaa arkea. Toimintakyky on itsearvoinen päämäärä ja liikkuminen sen keino. Tavoitteena on tehdä kaikenlaisesta liikkumisesta haluttava ja arvostettava osa arkea.

Olympiakomitean konsepti kerää eri tahojen lupauksia tehdä arjesta fyysisesti aktiivisempaa ja toimintakykyisempää.

Mitä me lupaamme?

Lupaamme lisätä työmatkaliikuntaa. Kävelemme tai pyöräilemme työmatkat ja siirtymiset työpäivän aikana aina kun se on mahdollista.

Työmatkoihin voi lisätä liikuntaa kävelemällä tai pyöräilemällä ainakin osan matkasta. Kannustimena järjestämme pieniä kilpailuja ja haasteita, esimerkiksi ”jätä auto parkkiin kauemmaksi” ja ”nouse bussista muutama pysäkki aikaisemmin”. Lisäksi työnantaja jatkaa hyvää käytäntöä ja kustantaa työntekijöille Mankeli -kaupunkipyörien käytön myös tulevana kesänä.

  • Kokemukset Mankeleiden käytöstä viime kesältä ovat hyvin positiiviset. Mankelin selkään oli helppo hypätä torilta tai eripuolilta kaupunkia ja hurauttaa töihin tai päivän aikana seuraavaan palaveriin. Myös lounaspaikan voi valita hieman kauempaa, kun matkan ajoi Mankelilla” kertoo liitossa konseptin yhteyshenkilönä toimiva Saila Juntunen. Tiedän, että työntekijöiden joukossa on kilpailuhenkistä porukkaa, joten uskon, että haasteet saavat porukan liikkeelle.

Sen lisäksi, että kävely ja pyöräily vaikuttaa positiivisesti fyysiseen ja psyykkiseen toimintakykyyn, on fyysisin voimin tapahtuva liikkuminen myös ympäristöteko. Liitto tekee aktiivista ilmastotyötä ja omassa yhteisössä tehtävät pienetkin ympäristön kannalta positiiviset teot ovat tärkeitä esimerkkejä myös muille. Päijät-Hämeen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja lisäksi tavoitteena on tulla Suomen liikkuvimmaksi maakunnaksi.

  • Kestävän liikkumisen lisääminen on tärkeä osa ilmastotyötä. Käveleminen ja pyöräily työmatkoilla ja työpäivän aikana on hyvä tapa testata kestäviä kulkutapoja tai lisätä niiden käyttöä. Autolla kuljetaan usein myös lyhyitä matkoja. Ne voisi hyvin korvata vaikkapa kävelyllä ja lisätä samalla omaa hyvinvointia, kertoo Kuntien ilmastosuunnitelmat -hankkeen projektipäällikkö Maarit Virtanen.

Suomi – toimintakykyinen maa ja kansa -konsepti

Olympiakomitean Suomi – toimintakykyinen maa ja kansa -konseptin suojelija on tasavallan presidentti Sauli Niiistö, ja siinä on mukana jo yli 100 toimijaa. Tammikuun alussa lanseerattu konsepti on kerännyt mukaansa moninaisen joukon eri toimijoita ja toinen toistaan kekseliäämpiä lupauksia toimintakyvyn lisäämiseksi. Käyt katsomassa mitä muut ovat luvanneet ja tee oma lupauksesi.

Lisätietoja

Saila Juntunen
projektipäällikkö
+358 44 077 3002
saila.juntunen(a)paijat-hame.fi