Valitse sivu

Julkisen sektorin konsultointiyhtiö MDI toteutti Kuntaliiton kanssa loppuvuodesta 2023 jo yhdeksättä kertaa valtakunnallisen kuntakyselyn, jolla kerätään kuntien luottamushenkilöiden ja ylimpien viranhaltijoiden näkemyksiä kuntien ajankohtaiseen tilannekuvaan ja kehitysnäkymiin.

Kyselyn tavoitteena on koota mahdollisimman kattava tilannekuva Suomen kunnista. Kokonaiskuva auttaa kuntia profiloimaan omaa strategia- ja kehittämistyötään sekä ministeriöitä hallituksen keskeisten uudistusten toimeenpanossa.

 Päijät-Häme paransi asemiaan maakuntien joukossa

Yksittäisten kuntien tiedot julkaistaan myöhemmin, mutta maakuntatason tuloksista iloittiin heti tiedon tultua julki. Päijät-Häme nousi kokonaisarviossa (kunnat, seudut, maakunta ja ylikunnalliset toimet) edellisen vuoden kyselystä kaksi sijaa. Sijoituksemme kaikkien Suomen maakuntien joukossa on nyt kolmas.  Elinvoimapolitiikka koettiin onnistuneimmaksi Pohjanmaalla, jonka kanssa lähes yhtä korkeat arvosanat saivat Keski-Pohjanmaa ja Päijät-Häme.

  • Päijät-Hämeen kolmas sija elinvoimapolitiikan kansallisessa vertailussa on komea saavutus.  Kunnan elinvoima koostuu monista eri tekijöistä ja siksi parhaat tulokset syntyvät laaja-alaisesta yhteistyöstä, toteaa maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol.

Mutkattomaan yhteistyöhön luotetaan myös maakunnan keskuskaupungissa.

  • Olemme Lahdessa hyvin iloisia tuloksiemme parantumisesta. Teemme alueellamme elinvoimatyötä hyvin tiiviissä ja innostavassa yhteistyössä ja yhtenäisessä rintamassa monien eri toimijoiden kanssa. Uskon juuri tämän vaikuttavan tuloksiimme. Elinvoimainen Lahti ja Päijät-Häme on asukkaiden, kuntien, yrityksien, oppilaitoksien ja muiden toimijoiden yhteistulos ja tätä työtä teemme rohkeasti yhdessä jatkossakin, vakuuttaa Lahden kaupungin elinvoimajohtaja Henna Eskonsipo-Bradshaw.

 

Oman maakunnan toimet elinvoiman vahvistamiseksi parasta Päijät-Hämeessä

Päijät-Hämeen liitossa oltiin tyytyväisiä maakunnan menestymisestä. Kyselyn tulosten tiivistelmässä on kartta, jossa kuvataan maakunnittain arvosanat: Maakunnan omat toimet elinvoiman vahvistamiseksi. Tämä ilahdutti erityisesti, sillä Päijät-Hämeen arvosana on koko Suomen korkein.

Pautola-Molin mukaan Päijät-Hämeessä onkin viime vuodet panostettu pitkäjänteiseen, tavoitteelliseen työhön laajassa yhteistyössä ja se näyttää nyt tuottavan tulosta kaikilla tasoilla.

Kuvat:

Uutisen pääkuva: Lahden kaupunki / Juha-Pekka Huotari

Kartta: MDI valtakunnallinen kuntakysely 2023

Lue lisää:

Kuinka kuntasi sykkii – MDI valtakunnallinen kuntakysely 2023

Lisätietoja

Niina Pautola-Mol, maakuntajohtaja, Päijät-Hämeen liitto niina.pautola-mol@paijat-hame.fi

Henna Eskonsipo-Bradshaw, elinvoimajohtaja, Lahden kaupunki henna.eskonsipo-bradshaw@lahti.fi