Valitse sivu

Päijät-Hämeen kuntien nuorisovaltuustojen tapaaminen järjestettiin 3.11. Päijät-Hämeen liiton ja Päijät-Soten yhteistyönä. Tapaamisessa Mika Forsberg kertoi tulevasta sote-uudistuksesta. Oskar Mannelin toi puolestaan terveiset Pohjois-Karjalan maakunnallisen nuorisovaltuuston toiminnasta sekä Joensuussa järjestettävästä MAHKU2021 huippukokouksesta alueellisille nuorisovaltuustoille.

Illan keskusteluissa tuli esille, että nuorilla on halu vaikuttaa erityisesti nuoria itseään koskeviin asioihin. Nuorten toiveena on, ettei päätöksiä tehdä, mikäli heitä ei ole kuultu. Päijät-Hämeessä ei ole ollut maakunnallista nuorisovaltuustoa, mutta nyt se ollaan perustamassa tulevalle hyvinvointialueelle. Keskustelussa nousi esiin, että alueellista nuorisovaltuustoa perustettaessa tulee ottaa periaatteeksi se, että nuoria kuullaan ja kanta huomioidaan. Nuoret toivovat pääsevänsä mukaan jo erilaisten päätösten valmisteluvaiheisiin. Lisäksi toiveena on sekä osallistumis- että puheoikeus hyvinvointialueelle tuleviin lautakuntiin/jaostoihin.

MAHKU2021 tapahtumassa paneudutaan tulevien hyvinvointialueiden nuorisovaltuustojen toimintaan. Päijät-Hämettä lähtee edustamaan MAHKU2021 huippukokoukseen Lahden, Hollolan ja Asikkalan nuorisovaltuustojen edustajat. Tapahtuma järjestetään Joensuun Tiedepuistolla 26.–27.11.2021.

Päijät-Hämeen alueellisen nuorisovaltuuston perustamiseen liittyvä keskustelu jatkuu 24.1.2021 pidettävässä nuorisovaltuustojen tapaamisessa. Lisätietoja lähempänä tilaisuutta.