Valitse sivu

Päijät-Hämeen kunnissa puhaltaa kevään aikana taidetekojen tuuli, kun maakuntataiteilijoiden Hannu Kellan ja Laura Mellasen johdolla taidetekojen sarja kiertää kaikissa maakunnan kunnissa. Kella ja Mellanen ovat yhdessä kuntien kulttuurivastaavien kanssa suunnitelleet kuhunkin kuntaan oman kokonaisuuden. 

Mellanen ja Kella kokosivat tarjottimelle erilaisia taidetekoja, joista kuntien kulttuurivastaavien kanssa valittiin jokaiseen kuntaan erikseen räätälöity kokonaisuus. Tarkoitus ei ole ollut koota kaikille samanlaista pakettia, vaan vastata kunkin kunnan omiin tarpeisiin. 

  • Kattaus on todella laaja ja kunnat ovat löytäneet teoille kiitettävästi erilaisia yleisöjä. Taidetekojen kanssa pääsemme mm. vanhusten ja kehitysvammaisten arkeen, omaishoitajien luokse, kouluille sekä tekemään taidetta yhdessä nuorten kanssa. Taiteen ääreen saamme kaikenikäisiä taaperosta isovanhempaan, iloitsee projektipäällikkö Joonas Pokkinen Päijät-Hämeen liitosta. 

Kulttuuri kuuluu kaikille

Taideteot ovat hyvin erilaisia niin sisällöltään kuin kohderyhmiltäänkin. On kaikille avoimia yleisötilaisuuksia, tietyille ryhmille tarkoitettuja esityksiä tai taidepajoja, ja ääripäässä yhdelle henkilölle omaan kotiin järjestetty konsertti. Tavoitteena on ollut tuottaa elämyksiä heille, jotka eivät niitä muuten pääsisi kokemaan.  

Kella toi mukanaan laajan kattauksen musiikkia. Maakunnassa kiertääkin keväällä Tuubakimalainen (Harri Lidsle) ja tangokuningatar Heidi Pakarinen. Myöhemmin keväällä on sarja kasvavien taiteilijoiden – taiteen perusopetuksen opiskelijoiden – esityksiä.

  • Jo toteutetuissa konserteissa on yleisön ilo ollut vahvasti läsnä. Olemme jo nyt päässeet esiintymään paikoissa, joissa taidetta ei ole yleensä tarjolla. On tärkeää, että tällaisia taiteen kautta syntyviä kohtaamisia pystyttäisiin tuottamaan myös jatkossa, Kella kertaa kokemuksiaan maakuntataiteilijana. 

Mellanen kattoi pöytään Taidetta tilassa –konseptin, jossa taide suunnitellaan kohderyhmän tarpeita vastaavaksi. Tällaisesta syntyy esimerkiksi epäsivellinmaalausta Sysmässä, yhdessä Lahden DraamaLabin ja kuntalaisten kanssa syntyvä Keinulauta-esitys sekä UV-taidetta Heinolaan. Lisäksi Mellasen työpöydältä on valmistumassa yhdessä visuaalisten taiteiden museo Malvan kanssa Häärimmäisen salainen -museoseikkailu, jossa varhaiskasvatuksen yksikkö ottaa verkon kautta yhteyden Malvaan. Taidetekona syntyy myös jokaiseen kuntaan kirjastosta lainattava taidesalkku.

  • Taiteen tekeminen ei aina tarvitse ympärilleen taiteellisia puitteita, vaan taide voi tapahtua arjessa ja osana muuta toimintaa perinteisten taide- ja kulttuuriympäristöjen ulkopuolella. Taidepajojen ja muun toiminnan toteutuksen ohjaavana ajatuksena on, että tekemiseen on helppo tarttua, tekniikat ovat sellaisia, joita kaikki osaavat, joissa on helppo onnistua tai kokeilla jotain mitä ei ole koskaan tehnyt, Mellanen kuvaa. 

Uusien toimintatapojen kokeilu

Taidetekojen ei ole tarkoitus olla kertaharjoitus, vaan samalla kokeillaan erilaisia taiteen tuottamisen muotoja ja tapoja, joita kunnat voivat hyödyntää hankkeiden päättymisen jälkeen. 

  • Julkisen talouden talouspaineiden keskellä laadukkaiden kulttuuripalveluiden tuottaminen vaatii resursseja myös jatkossa, muistuttaa Pokkinen. 

Taideteot ovat osa Päijät-Hämeen liiton alueellista kuntien kulttuuritoiminnan kehittämiskokonaisuutta, jota hankkein rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Päijät-Hämeen liitto. Hankkeiden yhtenä tavoitteena on tavoittaa myös niitä yleisöjä, jotka jäävät usein kulttuuripalveluiden ulkopuolelle.

Kaikille avoimet kulttuuriteot löytyvät verkkosivultamme

Tyylitelty kukka

Osa tapahtumista on suunnattu tietyille ryhmille, mutta kaikille avoimet tilaisuudet on listattu verkkosivullamme.

Katso päivittyvä listaus ja maakuntataiteilijoiden tiedot:

https://paijat-hame.fi/maakuntataiteilijat-ja-taideteot-2024/

Kuvat

Artikkelin pääkuva: Jani Mahkonen

Kuvakollaasin 1. kuva: Elias Outakivi

Seuraa myös sosiaalisessa mediassa

Instagram-logo
Facebook tunnus

Lisätietoja:

Joonas Pokkinen (lomalla 16.3.-21.3.)
projektipäällikkö, Päijät-Hämeen kulttuuriverkko, kuntien kulttuuritoiminnan alueellinen kehittämistehtävä
+358 44 077 3466
joonas.pokkinen(a)paijat-hame.fi

Maija Väkeväinen
viestintäkoordinaattori
puh. 044 371 9456
maija.vakevainen(a)paijat-hame.fi