Valitse sivu
Maakuntahallituksen puheenjohtaja Pekka Komu, maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol, Euroopan alueiden komitean puheenjohtaja Vasco Alves Cordeiro ja pitkään komiteassa vaikuttanut Keravan valtuuston puheenjohtaja Anne Karjalainen (sd.). Kuva: Dennis Mustonen

Päijät-Hämeen maakuntahallituksen puheenjohtaja ja Lahden kaupunginvaltuuston 3. varapuheenjohtaja Pekka Komu (sd.) on nimetty tällä viikolla Euroopan alueiden komitean jäseneksi. Komu korvaa SDP:n puoluesihteeriksi siirtyneen Mikkel Näkkäläjärven alueiden komitean Suomen valtuuskunnassa. Edellinen alueiden komitean edustaja Päijät-Hämeestä oli Lahden kaupungin silloinen kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta, jonka kausi päättyi vuonna 2010.

Euroopan alueiden komitea (AK) on kunta- ja aluehallinnon virallinen vaikutuskanava EU:n päätöksentekoon. Komu aloittaa jäsenenä kahdessa AK:n valiokunnassa: ympäristö-, ilmastonmuutos- ja energia (ENVE) sekä kansalaisuus, hallinto, institutionaaliset ja ulkoasiat (CIVEX).

  • Lahden Euroopan ympäristöpääkaupunkivuosi 2021 – sen toteutus ja hakuprosessi – avasi silmät siitä, mitä eurooppalaisella yhteistyöllä voidaan saavuttaa. Käytännön työ tehdään alueilla ja kunnissa. Tittelihän ei tarkoita sitä, että ympäristötyö loppuisi siihen vuoteen, vaan se jatkuu. Haluan tuoda ENVE-valiokuntaan Lahden ja Päijät-Hämeen kokemuksia ympäristöasioista, haasteista ja mahdollisuuksista. Esimerkiksi juuri nyt tavoittelemme hiilineutraaliutta lähivuosina sekä kehitämme vähähiilistä rakentamista, elintarviketeollisuutta ja sähköistä liikennettä, kertoo Komu.

Tehtävänsä CIVEX-valiokunnassa Komu ottaa hyvin vakavasti.

  • Koen, että olemme tienhaarassa, jossa toinen polku johtaa demokratian ja oikeusvaltion murentumiseen ja toinen polku rakentaa vahvaa eurooppalaista yhteiskuntaa, joka tuottaa hyvinvointia, turvaa ja vapautta. On täysin selvää, kumpi polku tulee valita, toteaa Komu.

Pekka Komu osallistui jo kuluvan viikon maanantaina ja tiistaina Euroopan alueiden ja kuntien huippukokoukseen Belgiassa Monsissa. Kokouksessa hyväksyttiin julkilausuma, joka sisältää kuntien ja alueiden keskeiset viestit Eurooppa-vaalien alla vahvemman ja oikeudenmukaisemman EU:n rakentamiseksi.

  • Uskon Euroopan unionin mahdollisuuteen rakentaa parempaa tulevaisuutta. Euroopan alueiden komitealla on siinä työssä iso rooli. Asioihin kannattaa yleensä vaikuttaa varhaisessa vaiheessa ja laajalla verkostolla. Näen mahdollisuuksia yhä tiiviimmässä yhteistyössä alueiden komitean, parlamentin ja komission välillä, Komu toteaa.
  • Päijät-Hämeen edunvalvonnan ja tunnettavuuden kannalta on erinomaista, että Pekka Komu on valittu alueiden komitean jäseneksi, iloitsee mkj Niina Pautola-Mol. Alueiden komitean yksi tärkein tehtävä jatkossa on vahvistaa Euroopan alueiden ja kaupunkien roolia EU:n päätöksenteossa. Tämä tavoite nousi esille lukuisissa puheenvuoroissa Euroopan alueiden ja kuntien huippukokoukseen Belgiassa Monsissa 18.–19.3.2024.

Euroopan alueiden komitean Suomen valtuuskunnassa on 9 jäsentä ja 9 varajäsentä. Komitean kuluva toimikausi kestää vuoden 2025 alkuun asti. Jäsenet kokoontuvat seuraavaan täysistuntoon Brysselissä 17.–18. huhtikuuta.

Lisätietoja

Pekka Komu
maakuntahallituksen puheenjohtaja
+358 40 7413 299
pekka.komu@lh.lahti.fi

Niina Pautola-Mol
maakuntajohtaja
+358 44 077 3010
niina.pautola-mol(a)paijat-hame.fi