Valitse sivu

Tuoreen maakuntastrategian mukaan Päijät-Häme on ”Vetovoimainen uusien tulijoiden maakunta”, ”Teemme Päijät-Hämeestä monipaikkaisen etätyön edelläkävijän” ja ”Vetovoimainen ja uudistuva Päijät-Häme on luonnonläheinen etätyöpaikka”.

Miten näitä tavoitteita edistetään käytännössä? Tätä pureskeltiin maakunnallisessa aivoriihessä Asikkalassa. Mukana oli alueen kuntien kehitys- ja elinkeinotoiminnan ja myös yritysten edustajia.

  • Loppujen lopuksi kyse on hyvästä arjesta ja hyvästä elämästä. Jos ja kun pystymme takaamaan ja viestimään tämän kokemuksen ihmisille, alueen vetovoima on hyvässä jamassa, sanoo kehityspäällikkö Isa Maunula Asikkalan kunnasta.
  • Toki vetovoimaa voidaan monipaikkaisuuden ja etätyön näkökulmista lähestyä monella tavalla. Toisille se on toimivat laajakaistayhteydet, toisille puhdas luonto, joillekin taas elämä työn ulkopuolella, kuten kulttuuri-, harrastus- ja liikuntamahdollisuudet, miettii matkailu- ja markkinointineuvoja Raija Hänninen Sysmän kunnasta.

Aivoriihi tuotti laajan ja monipuolisen aineiston monipaikkaisuudesta, etätyöstä ja vetovoimasta; aina nykytilan analyysista kohti konkreettisia toimenpide-ehdotuksia. Näitä tuloksia tullaan hyödyntämään maakuntastrategian toteuttamisessa.

Mietinnässä monipaikkaisuus ja etätyö
  • Oli positiivisesti yllättynyt sekä pohdinnan laajuudesta, syvyydestä että konkretiasta. Lisäksi kesäinen Vääksy oli mitä osuvin paikka pohdinnalle. En ollut aikaisemmin käynyt Vääksyssä, mutta tulen varmasti uudestaan, hehkuttaa aivoriihen vetänyt Juho Rissanen Brainstormcornerista.

Taustan pohdinnalle antoi Next2Met Interreg Europe -hanke, jossa vahvistetaan eurooppalaisten metropolialueiden viereisten maakuntien vetovoimaa. Pohjautuen vertaisoppimiseen ja kokemusten vaihtoon hankepartnerit tekevät maakunnallisen toimintasuunnitelman, joka tulee osaltaan ohjaamaan alueellista kehitystä mm. hankerahoituksen kautta. Päijät-Hämeen toimintasuunnitelman otsikko on ”Multilocality, Hybrid Work, and Competence Mobility as Factors of Regional Attraction” eli vapaasti käännettynä monipaikkaisuus, hybridityö ja osaamisen liikkuvuus alueellisina vetovoimatekijöinä. Next2Met-hanke jatkuu kesään 2023 saakka toimintasuunnitelman toteuttamisen ja seurannan merkeissä.

Lisätietoja

Harri Kuusela
projektipäällikkö
+358 44 077 3630
harri.kuusela(a)paijat-hame.fi