Valitse sivu

Change(K)now! -hanke hakee tähän ratkaisuja kahdeksassa EU-maassa

Yksi ihmisen perustarpeista on syöminen. Syömme kotona, työpaikoilla, ravintoloissa, tilaisuuksissa ja tienpäällä – siis joka paikassa. Jos valmistettua ruokaa ei laiteta suoraan lautaselle, se tarvitsee jonkinlaisen pakkauksen. Näistä pakkauksista on alkanut tulla melkoinen riesa, kadunvarret ja niiden roskikset pursuavat take-away ruoka- ja juomapakkauksia. Asiaan on puututtu EU-tasolla ja kansallisesti jokaisen maan tulisi ratkaista, miten vähennetään kertakäyttöpakkausten määrää. Linkki Ympäristöministeriön sivulle: https://ym.fi/-/yritykset-sitoutuvat-vahentamaan-kertakayttoisten-muovisten-annospakkausten-kayttoa.


Päijät-Hämeen älykkään erikoistumisen kärjistä – Ruoka ja juoma – konkretisoituu erilaisen tekemisen kautta, ja hankkeet ovat yksi tapa edistää asiaa. Hankkeilla on myös hyvin erilaisia lähestymistapoja aiheeseen. Marraskuussa alkanut kolmevuotinen Change(K)now! -hanke keskittyy ruokapakkauksiin. Kansainvälisessä EU-hankkeessa on mukana toimijat kahdeksasta Itämeren alueen maasta: Latviasta, Liettuasta, Puolasta, Ruotsista, Tanskasta, Saksasta, Suomesta ja Virosta. Suomesta hankkeessa on mukana Päijät-Häme.

Mitä hankkeessa tavoitellaan?


Hankkeessa haetaan erityyppisiä ratkaisuja ja pilotoidaan uusia tapoja toimia. Pakkauksia ja lähestymistapoja on paljon erilaisia. Monessa paikassa syödään – tapahtumat, julkiset ravitsemuspalvelut sekä kotiin vietävät ja toimitettavat ateriat. Näihin kaikkiin tarvitaan joko pakkauksia tai astioita, jotka yleensä ovat kertakäyttöisiä.
Hankkeeseen osallistuvat tahot tutustuvat yhteen tai useampaan näistä pakkaustarpeista. Tarkastelussa on myös palveluketjut. Hyviä esimerkkejä jaetaan muille käyttöön ja piloteista annetaan arvioinnin jälkeen toimenpide-ehdotuksia. Hankkeen moniulotteisuus tekee siitä samaan aikaan sekä kiinnostavan että haastavan.

Mitä Päijät-Hämeessä tehdään?


Päijät-Hämeessä tarkastellaan julkisessa ravitsemuspalvelussa hankittavien tuotteiden ylipakkaamista. Toteuttajia ovat Lahden kaupunki ja Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy. Apilakadun tuotantokeittiö, joka toimittaa ruoan useaan lahtelaiseen kouluun, toimii pilottina. Kokeilun jälkeen tulokset ovat hyödynnettävissä niin omassa maakunnassamme kuin kaikkialla muuallakin.

  • Meille päijäthämäläisille avautuu loistava mahdollisuus oppia muilta Itämeren alueen mailta, miten ruoanjakelussa käytettävistä kertakäyttöpakkauksista voitaisiin päästä eroon ja ottaa tilalle uudelleenkäytettäviä ratkaisuja, kertoo projektipäällikkö Johanna Snell. Jo ensimmäisen kokoontumisen jälkeen uskomme, että ratkaisuja todella löytyy. Mukana olevat tahot kokoavat niitä jo omilta alueiltaan.

Suomen kouluruokailu on jo sinänsä hieno esimerkki, meillä ruoka syödään posliinilautasilta teräsaterimilla ja juoma juodaan lasista tai mukista.

  • Paljon kuitenkin tapahtuu ennen kuin ruoka on lautasella. Valmistuskeittiöihin tulee valtava määrä erilaisia pakkauksia. On muovia, kartonkia, lasia sekä metallia, ja usein tuotteet on vielä pakattu moneen päällekkäiseen pakkaukseen. Tähän asiaan haemme ratkaisua Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden kanssa, kertoo ympäristöneuvontapäällikkö Päivi Sieppi, Lahden kaupunki.

Change(K)now! Päijät-Hämeessä

Päijät-Häme on hankkeessa ainut suomalainen alue.

Päijät-Hämeen liitto on kumppanina hankkeessa ja tehtävänämme on strategisen tason kehittäminen. Selvitämme, minkälaista ohjausta tarvitaan, jotta ylimääräisistä pakkauksista ja pakkaamisesta päästään eroon.

Lahtelainen Smart & Lean Hub Oy on toinen suomalainen kumppani, joka pyörittää ajatusmyllyä systeemiajattelun, ruuantuotannon teollisen arvoketjun, kiertotalouden, jätehierarkian ja alueellisen vaikuttavuuden sidosryhmätyöskentelyssä.

Lahden kaupunki ja Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy tarkastelevat pakkauskäytäntöjä ja kehittävät mahdollisia uusia tapoja yhteistyössä ruokaketjun toimijoiden kanssa.

Hankkeen aikana aiheesta järjestetään koulutusta Päijät-Hämeen kunnille ja ruoka-alan yrityksille. Lisäksi on suunnitteilla viestintäkampanja alueemme asukkaille.

Change(K)now! hanketta rahoittaa Interreg Baltic Sea Region -ohjelma. Hankeaika on 1.11.2023-30.10.2026

Seuraa tekemistämme verkkosivuiltamme:

https://paijat-hame.fi/changeknow/ ja https://interreg-baltic.eu/project/change-know/

Lisätietoja

Johanna Snell
projektipäällikkö
+358 44 077 3637
johanna.snell(a)paijat-hame.fi

Naisen kasvokuva. Lyhyet, ruskeat hiukset, silmälasit.

Tuula Löytty
Smart & Lean Hub Oy
p.  044 982 4026
tuula.loytty(a)smartlean.fi