Valitse sivu

Vuosi 2020 lähestyy loppuaan. Varsin erilainen vuosi onkin takana. Koko maailma on mullistunut ja toisaalta kaikki on kuten ennen – vain toimintatavoissa on tapahtunut merkittävä muutos. Koronakriisi ja siihen varautuminen toivat keväällä mukanaan suuren pelon ja pahimpaan varautumisen. Kesä puolestaan palautti uskon siihen, että elämä jatkuu ja edelleen kantaa. Tätä uskoa tulevaan eivät edes syksyn heikentyneet koronanäkymät pystyneet heiluttamaan.

Ihmisten välinen luottamus on kantanut hyvin, jopa yllättävän hyvin. Niin työpaikoilla kuin yhteistyösuhteissa. Työyhteisöllisyys, kasvotusten tapaaminen ja neuvottelut saman pöydän ääressä ovat nousseet arvoon arvaamattomaan. Pelkistä Teams-palloista näytöllä on siirrytty videokuvaan ja uudenlaisiin tapaamiskäytänteisiin. Yhteisöllisyys, lämminhenkisyys ja ratkaisukeskeisyys johtivat etä- ja digiloikkaan, vihdoinkin! Monipaikkaisuus nousi aidoksi vaihtoehdoksi. Päijät-Hämeessä tämä on näkynyt vilinänä mökkikunnissa Sysmässä, Asikkalassa ja Padasjoella, kun kesäasukkaiden kausi on pidentynyt pitkälle syksyyn.

Yrityselämän selviytymisestä on edelleen suuri huoli, jota rokotteen saapuminen näköpiiriimme hiljalleen helpottaa. Pahimman koronaiskun ottivat vastaan palvelusektori, matkailu- ja elämystuotanto. Matkailusektorin reivaaminen muuttuneeseen markkinaan vaatii edelleen tukea. Muutokset tuotannollisen toiminnan toimintaedellytyksissä näkyvät puolestaan viiveellä, kansainvälisen markkinan rytmissä. Korona on muistuttanut meitä kovalla kädellä, että ilman yrityksiä ei ole toimeentuloa eikä työpaikkoja. Koronan voimistamaan rakennemuutokseen tarvitsemme valtion tukea niin Scanian henkilöstövähennysten kuin Hollola Worksin ja Holmetin konkurssien myötä.

Olemme saaneet myös hyviä uutisia. Suorastaan erinomaisia. Päällimmäisinä Lahden eteläisen kehätien valmistuminen, joka avaa yritystoiminnalle uusia sijaintimahdollisuuksia. Kevään lisätalousarviossa päätetty valtatien 4 remontti Hartolassa käynnistyy parhaillaan. Ja yrityskentältä on kuulunut hyvää syksyn aikana, esimerkkinä Viking Maltin investoinnit Lahteen. Vuodelle 2021 odotamme lisää positiivisia investointiuutisia, joita toivomme EU:n elvytysrahoituksen vauhdittavan.

Maakunnan liitossa katsomme vuoteen 2021 luottavaisin mielin. Viemme vaihemaakuntakaavan päätöksentekoon tammikuussa. Tuemme omistajakuntiamme maankäytön ja liikenteen suunnittelussa ja kehittämisessä, ja imuroimme yhteistyössä maakuntaan niin paljon kehittämisvaroja jaettavaksi kuin suinkin pystymme. Maakunnan toimijoiden menestys ja onnistuminen on maakunnan liiton toiminnan tavoite. Vuoden 2021 aikana vahvistamme edunvalvontaamme edelleen. Lisäksi iloitsemme Lahden ympäristöpääkaupunkivuodesta ja sen näkyvyydestä kansallisesti ja erityisesti kansainvälisesti!

Iitti siirtyy Päijät-Hämeen maakuntaan vuoden 2021 alusta. Iitti on pitkään ollut toiminnallisesti osa Päijät-Hämettä, joten muutos ei ole suuri – ainoastaan positiivinen. Iittiläisten aktiivisuus sekä positiivinen ja reipas ote tuovat kuntayhteistyöhön tervetullutta kulmaa.

Toivotamme Päijät-Hämeen liitossa vuoden 2021 tervetulleeksi – olemme valmiina haasteisiin, yllättäviin käänteisiin ja pitkäjänteiseen suunnitteluun!

Laura Leppänen
maakuntajohtaja