Valitse sivu

Lahden kaupunkiseutusuunnitelma (KSS) on nyt hyväksytty kaikissa MAL-kunnissa, Asikkalassa, Heinolassa, Hollolassa, Iitissä, Kärkölässä, Lahdessa ja Orimattilassa.

Jokaisen kunnan ja kaupungin valtuusto hyväksyi kaupunkiseutusuunnitelman viime kesän ja tämän syksyn aikana. Lahden kaupunginvaltuusto hyväksyi suunnitelman eilen 2.10.2023 kokouksessaan.

KSS laadittiin MAL-toimenpiteenä ja se luo nyt pohjaa kaupunkiseudun yhteiselle kehittämiselle ja juuri käynnistyneen uuden MAL-neuvottelukierroksen toimenpiteille.

Päijät-Hämeen rakennemalli, joka koskee maakunnan pohjoisia kuntia Hartolaa, Padasjokea ja Sysmää, hyväksyttiin maakuntavaltuuston kesäkuun kokouksessa. Rakennemalli ja KSS ovat tarkkuustasoltaan toisiaan vastaavat suunnitelmat, mutta rakennemallin tehtävä on palvella kuntia yleiskaavojen laadinnassa ja olla pohja maakuntakaavan uudistamiselle, MAL-toimenpide näkökulmaa siinä ei ole.

Kaupunkiseutusuunnitelmaa ja rakennemallia valmisteltiin Päijät-Hämeen liitossa kahden vuoden ajan yhteistyössä kuntien kanssa.  Työhön osallistui asiantuntijoita, päättäjiä, sidosryhmiä sekä maakunnan asukkaita. Viimeinen kommentointikierros oli maalis-huhtikuussa 2023. Palautteen keskeinen sisältö ja lausuntoihin ja kommentteihin laaditut vastineet ovat luettavissa täältä: https://urly.fi/3anf

Hyväksytty aineisto sisältää suunnitelmakartat (koontikartta, väestö ja asuminen, elinkeinot ja työpaikat, liikenne, viherverkosto), karttoja täydentävät tekstikuvaukset, karttamerkintöjen kuvaukset sekä liitekartat. Suunnitelma-aineistoon voi tutustua täältä: https://urly.fi/3eHr

Lahden kaupunkiseudun ja valtion toinen MAL-neuvottelukierros on juuri käynnistynyt.

  • Olemme tyytyväisiä, että meillä on nyt käytössämme alueen kaikkien kuntien hyväksymä kaupunkiseutusuunnitelma, kokonaisvaltainen tavoitetila kartalla, kertoo Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Rostedt. Meillä on alueella selkeä yhteinen tavoite ja KSS on vankka pohja neuvotteluille. Sillä voimme perustella esitettäviä toimenpiteitä yhdessä valtion kanssa seudulla rahoitettavaksi, jatkaa Rostedt.

Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén toimii myös tällä uudella neuvottelukierroksella MAL poliittisen ohjausryhmän puheenjohtajana.

  • Edellinen kausi jäi uusilta MAL-seuduilta (Lahti, Jyväskylä ja Kuopio) lyhyemmäksi, sillä ne saivat tehtyä sopimukset valtion kanssa reilu vuosi myöhemmin, kuin Oulu, Tampere, Turku ja Helsinki. Nyt uudella sopimuskaudella 2024–2027 olemme kaikki samalla viivalla, ja odotammekin toiveikkaina valtiolta isompaa rahapottia, toteaa Sirkku Hildén.

Artikkelin kuva: Juha-Pekka Huotari, Lahden kaupunki

Lisätietoja

Niina Ahlfors 
aluesuunnittelujohtaja
+358 40 531 7628
niina.ahlfors(a)paijat-hame.fi